Spaanse regering verlengt ERTE regeling tot eind september

door admin
Spaanse regering verlengt ERTE regeling tot eind september

Vandaag zal voor de verlenging van de ERTE’s een nieuw koninklijk decreet worden goedgekeurd omdat het vorige decreet geldig was tot en met 30 juni. Aan het bereiken van het akkoord zijn weken van intensieve onderhandelingen met de vakbonden UGT en CCOO en werkgeverorganisaties CEOE en Cepyme voorafgegaan.  

De werkgeversorganisaties legden bij de onderhandelingen het grootste mes op tafel en eisten een verlenging van de ERTE’s tot 31 december van dit jaar, onder dezelfde voorwaarden die in mei jongstleden overeen waren gekomen. Met het inschikken van ieders wensen is uiteindelijk een akkoord voor 30 september bereikt.

De vakbonden zijn beide tevreden met het resultaat, dat aan tijdelijk ontslagen werknemers nog drie maanden extra tijd geeft om weer bij de oorspronkelijke werkgevers aan de slag te kunnen gaan. “Het is niet wat we in eerste instantie beoogden, maar het resultaat is positief”, zegt Pepe Álvarez van vakbond UGT. Werkgeversorganisaties CEOE en Cepyme lieten zich gematigder uit over het akkoord. Zij gaan zich nu voorbereiden op een strategie voor het laatste kwartaal van het jaar. 

‘Evenwichtig en weldoordacht akkoord’

De minister van Werkgelegenheid Yolanda Díaz liet weten dat er een evenwichtig, weldoordacht akkoord is bereikt waarvoor alle partijen hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Minister van Sociale Zekerheid José Luis Escrivá heeft 11 miljard euro uitgetrokken voor de kosten van de ERTE’s en benadrukte dat Spanje, een land dat niet bij uitstek ondernemend is, maar eerder gericht op de dienstverlening, aan 500 duizend ondernemingen hulp heeft geboden. 

De impact van de ERTE’s op de werkgelegenheid in Spanje is terug te zien in de cijfers: 2 miljoen werknemers zijn nu met een ERTE-regeling tijdelijk ontslagen en hopen daarna weer terug te keren naar hun oorspronkelijke baan. Met de ERTE-regelingen krijgen werknemers een tijdelijke werkloosheidsuitkering zonder aan bijkomende voorwaarden te voldoen en worden werkgevers tijdelijk vrijgesteld van het afdragen van werkgeverspremies. 

Dit vind je misschien ook leuk