Wetsvoorstel om regels telewerken in Spanje vast te leggen

door admin
Wetsvoorstel om regels telewerken in Spanje vast te leggen

Het Spaanse ministerie van Werkgelegenheid heeft een wetsvoorstel klaarliggen waarmee het werken op afstand ofwel telewerken wettelijk geregeld wordt. Dit moet eerst worden besproken met de sociale partners voordat het voor goedkeuring voorgelegd kan worden aan de ministerraad, het parlement en senaat. De Spaanse krant El País, die deze tekst in handen heeft, meldt dat het wetsvoorstel een aantal opvallende punten bevat.

Vrijwilligheid

In het wetsvoorstel staat dat werken op afstand op basis van vrijwilligheid gebeurt en dat afspraken die werknemer en werkgever hierover maken, op schrift staan. Zo moet worden vastgelegd welke middelen nodig zijn voor werken vanuit huis, hoe directe en indirecte kosten hiervoor vergoed worden, vanuit welke werkplek en op welke werktijden gewerkt wordt en hoe dat gecontroleerd kan worden. 

Variabele werktijden

De nieuwe wet moet regelen dat werknemers flexibel mogen omgaan met hun werktijden zolang wettelijke arbeids- en rusttijden worden gerespecteerd. Voorwaarde is dat afspraken over verplichte beschikbaarheid en het recht op onbereikbaarheid schriftelijk worden vastgelegd.

Onkostenvergoeding

Om te voorkomen dat er ongelijkheid ontstaat tussen op afstand werkende en face-to-face werkende werknemers, staat in het wetsvoorstel dat iedereen die vanuit huis werkt recht heeft op vergoeding van alle directe en indirect kosten die gemaakt worden om het telewerken mogelijk te maken.

Overmacht

Door de opgedane ervaring tijdens de coronacrisis is in het wetsvoorstel een artikel over overmacht opgenomen. Hierin moet geregeld worden dat bij overmacht een bedrijf kan besluiten tot telewerken, zover dat technisch en redelijkerwijs mogelijk. Ook werknemers kunnen bij overmacht, wegens persoonlijke omstandigheden, 60% van de werktijd telewerken, zover dat technisch en redelijkerwijs mogelijk.

Recht op onbereikbaarheid 

In Spanje is wettelijk vastgelegd dat werknemers recht hebben op digitale onbereikbaarheid. Dit wetsvoorstel gaat een stap verder door werkgevers te verplichten ervoor te zorgen dat tijdens rusttijden werknemers vanuit thuis beperkt toegang hebben tot digitale systemen en communicatiemiddelen van het werk. Al in veel cao’s is vastgelegd dat werken op elk moment en op elke plaats, vermeden moet worden.

Gelijkheid

In het wetsvoorstel wordt benadrukt dat werken op afstand nooit tot ongelijkheid mag leiden en dat werknemers die op de bedrijfslocatie werken dezelfde rechten hebben als werknemers die vanuit huis werken. Telewerkers mogen niet benadeeld worden met betrekking tot werkomstandigheden, beloning, werkzekerheid en promotiekansen. Daarnaast worden bedrijven verplicht om in protocollen tegen pesten aandacht te besteden aan telewerken.

Dit vind je misschien ook leuk