Voor het eerst alleen vrouwen op politieke topfuncties bij defensie Spanje

door admin
Voor het eerst alleen vrouwen op politieke topfuncties bij defensie Spanje

Het vertrek van staatssecretaris Ángel Olivares was al enige tijd geleden aangekondigd. Dat minister van Defensie Margarita Robles tegelijkertijd ook onderstaatssecretaris Alejo de la Torre zou gaan vervangen, kwam als een verrassing. Helemaal omdat ze op beide functies een vrouw aanstelde, zo meldde afgelopen zaterdag de Spaanse krant El País. Esperanza Casteleiro wordt de nieuwe staatssecretaris en Amparo Valcarce wordt onderstaatssecretaris.

Politieke topfuncties defensie voor vrouwen

Hiermee is het voor het eerst dat in Spanje op defensie alle politieke en burgerlijke topfuncties worden bekleed door een vrouw. Dat geldt nog niet voor de militairen topfuncties: de Commandant der Strijdkrachten en de legerleiding van de drie krijgsmachten zijn de mannen. Vrouwen hebben het in het Spaanse leger nog nooit tot de hoogste rang geschopt.

Nieuwe staatssecretaris Esperanza Casteleiro

Toen staatssecretaris Angel Olivares op eigen verzoek vertrok, besloot de minister van Defensie hem te vervangen door de 63-jarige Esperanza Casteleiro. Zij werkte sinds 1983 bij de Spaanse geheime dienst CNI en was daar van 2004 tot 2008 secretaris-generaal. Tussen 2014 en 2018 werkte ze voor het Centrum bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad CITCO.

Nieuwe onderstaatssecretaris Amparo Valcarce

Defensieminister Robles besloot ook onderstaatssecretaris Alejo de la Torre te vervangen door een vrouw. Dat werd de 64-jarige Amparo Valcarce. Zij is een ervaren politica. Van 2004 tot 2009 was ze staatssecretaris van Sociale Zaken en van 2009 tot 2011 minister. Zij is op het departement defensie de enige die lid is van de PSOE. Haar voorganger, Alejo de la Torre, heeft van 2013 tot 2018 voor de geheime dienst gewerkt. Het feit dat hij gepromoveerd werd tot luitenant-kolonel toen hij al onderstaatssecretaris was, leverde de nodige wrijving op. 

Directeur geheime dienst Paz Esteban

Omdat ook de directeur van het Nationaal Inlichtingencentrum (CNI) een vrouw is, worden nu alle niet militaire topfuncties op defensie bekleed door vrouwen. Paz Esteban is eerder dit jaar aangesteld als directeur van de CNI.

Dit vind je misschien ook leuk