Spanje presenteert chirurgische lockdown als nieuwste aanpak tegen COVID-19

door admin
Spanje presenteert chirurgische lockdown als nieuwste aanpak tegen COVID-19

Minister Illa van Volksgezondheid vertelde deze week tijdens een interview aan RAC1 dat hij een algehele lockdown, zoals medio maart werd afgekondigd, wil vermijden en gebruikt ‘confinamiento quirúrgico’ (chirurgische lockdown) als nieuwe term die de aanpak van Spanje tegen nieuwe oplevingen en uitbraken van COVID-19 omschrijft.

Lokale lockdown in Spanje beste aanpak

De autonome gemeenschappen waar mogelijke oplevingen of uitbraken zich voordoen zullen beslissen over deze lokale lockdown. Illa’s compagnon tijdens de coronacrisis, Fernando Simón, liet weten dat deze aanpak op dit moment al wordt gehanteerd wanneer een gezinslid of collega’s uit een gebouw positief worden getest, het hele gezin of de hele afdeling of gebouw gaat dan in quarantaine.

Simón liet weten dat Spanje deze aanpak op dit moment het meest effectief acht. “Het is de beste maatregel die regiobesturen kunnen nemen om grootschalige uitbraken te voorkomen. 

Lockdown fruitteeltbedrijf Murcia en Aragón

Op dit moment heeft Murcia ervoor gekozen om het hele fruitteeltbedrijf tijdelijk te sluiten na een nieuwe uitbraak van het coronavirus. De regiopresident van Murcia, Fernando López Miras, liet weten dat de lockdown van verschillende getroffen gemeentes op dit moment wordt besproken. Hetzelfde was vorige week het geval bij drie nieuwe uitbraken in de provincie Huesca (Aragón).

De Spaanse nieuwssite RTVE geeft middels een interactieve kaart de actuele uitbraken en oplevingen van het coronavirus weer. Hierop is te zien dat de grootste uitbraken van het coronavirus zich op dit moment bevinden in Huesca, Málaga, Bizkaje en Navarra.

Strenge grenscontroles Spanje effectief?

Fernando Simón verwacht geen massale toestroom aan toeristen nu de grenzen weer helemaal open zijn en dat ook strenge grenscontroles het coronavirus niet buiten de deur zullen houden. “Een ijzeren muur op de Spaanse grens zal dus weinig effect hebben.”

Dit vind je misschien ook leuk