Spanje viert 15-jarig bestaan homohuwelijk

door admin
Spanje viert 15-jarig bestaan homohuwelijk

Soms zijn het de kleine dingen die zorgen voor grootse veranderingen. Een wijziging van vier woorden en de toevoeging van één zin aan het Burgerlijk Wetboek in Spanje zorgde voor de legalisering van het homohuwelijk en adoptie door twee partners van hetzelfde geslacht in Spanje.

Kleine wijziging in Spaans wetboek…

De termen ‘man’ en ‘vrouw’ werden gewijzigd naar ‘echtgenoten’ en die van ‘vader’ en ‘moeder’ naar ‘ouders’. Ook werd de zin ‘Het huwelijk zal aan dezelfde eisen en voorwaarden voldoen wanneer beide partijen van hetzelfde of verschillend geslacht zijn’ toegevoegd aan het Wetboek. Een wijziging die vijftien jaar geleden plaatsvond.

…zorgt voor grootse sociale revolutie in Spanje

Op 30 juni 2005 waren Spanje samen met Nederland, Canada en België, de eerste landen die het huwelijk tussen homoseksuelen toestonden. Spanje werd daarmee het vierde land die de rechten van de LGBT-doelgroep verdedigde. Precies daarom worden de afgelopen dagen ramen en balkons versierd met de vlag in regenboogkleuren.

Stichting voor LGBT-rechten viert ook 15-jarig bestaan

Vanuit de stichting Pedro Zerolo wordt verteld aan RTVE: “De wijziging van het Burgerlijk Wetboek had vijftien jaar geleden behoorlijk wat voeten in de aarde. Er was een heftige confrontatie tussen politieke partijen en partijen uit religieuze hoek die zich met man en macht hebben verzet tegen dat mensen van hetzelfde geslacht konden trouwen en adopteren.” Deze stichting, die zich inzet voor de LGBT-rechten, viert vandaag eveneens haar vijftiende verjaardag.

Weerstand in Spanje nog altijd actueel

In Spanje werd de wijziging goedgekeurd met 187 stemmen voor en 147 tegen, waaronder de Partido Popular. Zapatero was destijds de premier van de Spaanse regering. Hij vertelde dat met de wijziging van het wetboek Spanje een ‘fatsoenlijker land’ zou worden aangezien er met de goedkeuring van de wijziging niemand meer zou worden vernederd.  

Hoe vooruitstrevend Spanje hiermee ook is, vorige week deed het Spaanse Hooggerechtshof nog de uitspraak dat de LGBT-vlag op overheidsgebouwen is verboden. Vele Spaanse regionale overheden hijsen elk jaar de LGBT-vlag op 28 juni, internationale gay pride dag.

Dit vind je misschien ook leuk