Welke controles gelden er voor reizigers bij vliegen naar Spanje?

door admin
Welke controles gelden er voor reizigers bij vliegen naar Spanje?

Na bijna honderd dagen in lockdown, zijn de grenzen van Spanje weer open voor schengenlanden en een aantal landen daarbuiten die door de EU veilig zijn bestempeld. Vliegen naar Spanje is weer mogelijk maar reizigers moeten bij aankomst in Spanje wel drie controles ondergaan voordat ze het vliegveld mogen verlaten. Salvador Illa, de Spaanse minister van Volksgezondheid, legde deze drie controles gisteren toe tijdens een persconferentie.

Document met vragen over gezondheid

Reizigers moeten een document invullen met vragen over de gezondheid, of ze het coronavirus al hebben gehad en welke symptomen ze hadden. Ook dient de reiziger zijn verblijfadres op te geven om bereikbaar te zijn in geval van calamiteiten.

Het invullen van het document dient voorafgaand aan de vlucht te gebeuren via de website spth.gob.es. Via de website is het ook mogelijk de gratis app SpTH (SPAIN TRAVEL HEALTH) te downloaden, echter is deze niet voor elk land beschikbaar. Na het invullen ontvangt de passagier een QR-code die moet worden getoond bij aankomst. Luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus zijn nu verplicht om hun klanten te wijzen op dit formulier als er naar Spanje wordt gevlogen. Reizigers die niets hebben ingevuld, ontvangen aan boord een papieren exemplaar.

Temperatuur meten

Bij aankomst wordt door middel van contactloze thermometers of camera’s op afstand de temperatuur van passagiers gemeten. Bij een temperatuur hoger dan 37,5 graden ondergaat de passagier een uitgebreidere controle. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen of beelden van passagiers bewaard.

Visuele waarneming

Tot slot doen deskundigen visuele waarnemingen bij passagiers of ze ziek ogen of dat ze mogelijke zichtbare COVID-19-klachten hebben.

Wat als een passagier de controle niet doorstaat?

Mocht een reiziger een van deze drie controles niet doorstaan, dan wordt deze apart genomen en onderworpen aan een extra onderzoek om te bekijken of deze persoon een risico vormt voor de volksgezondheid. Als deze persoon coronaklachten vertoont dan wordt hij doorverwezen naar een ziekenhuis dichtbij. Vooralsnog worden er op de vliegvelden geen massale tests uitgevoerd om mensen te testen op COVID-19.

Inzet extra personeel voor controle Spaanse vliegvelden

Om al deze extra controles uit te voeren, heeft de Spaanse regering extra personeel geworven. Illa liet weten dat er op dit moment 600 mensen de controles uitvoeren, waaronder 150 artsen en verpleegkundigen. De regering heeft onlangs 100 extra mensen toegevoegd om deze taken uit te voeren en indien noodzakelijk, kan er verder opgeschaald worden.

Dit vind je misschien ook leuk