Zomercampagne veilig verkeer in Spanje gestart

door admin
Zomercampagne veilig verkeer in Spanje gestart

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska heeft gisteren de zomercampagne voor veilig verkeer van de Spaanse verkeersdienst DGT geopend. Door de coronacrisis stappen deze zomer minder mensen in de auto voor een lange vakantie, maar de DGT verwacht wel dat veel mensen de komende maanden de weg op gaan voor dagtripjes en korte vakanties dicht bij huis. Zo zal het verkeer in en rond steden met toeristische attracties toenemen.

Dit land kan niet nog meer doden incasseren

De campagne met de naam Operación Salida (operatie uittocht) wordt ondersteund door een filmpje met de Spaanse kunstschaatser Javier Fernandez, de eerste Spanjaard die een medaille won op de Olympische Spelen. In het campagnefilmpje is hij op het ijs in Palacio de Hielo te zien, de indoor schaatsbaan in Madrid die tijdens de piek van de coronacrisis dienst deed als mortuarium. In Spanje heeft corona al aan 28.000 mensen het leven gekost. Het filmpje eindigt dan ook met de boodschap: Dit land kan niet nog meer doden incasseren. Bij het rijden is uiterste voorzichtigheid geboden.

Voorzichtigheid geboden op de weg

Minister Marlaska roept bestuurders op extra voorzichtig te zijn op de weg, omdat iedereen een aantal maanden geen lange afstanden heeft kunnen rijden. Het verlangen ‘terug te gaan naar het nieuwe normaal’ mag geen roekeloos gedrag in de hand werken, zei hij. Hij wees erop dat het herwinnen van vrijheid niet hetzelfde is als te hard rijden en riep iedereen op zich verantwoordelijk en voorzichtig te gedragen op de weg.

Controle vanuit de lucht en gecamoufleerde busjes

Om de weggebruikers in de gaten te houden zet de DGT deze zomer de volgende middelen in: 764 flitspalen, 548 mobiele snelheidsmeters, 12 helikopters, 216 camera’s die controleren op veiligheidsgordels en bellen achter het stuur, 11 drones en 15 gecamoufleerde busjes. Van die laatste zijn er al een aantal gespot door gebruikers van het platform SocialDrive: een witte Renault Master (bij Pontevedra, León, Orense en Alicante), een zwarte Ford Transit Custom (bij Oviedo en Santander), een witte Mercedes Sprinter (Sevilla), een witte Fiat Jumpy (Vigo) en een blauwe Ford Transit Custom (La Coruña).

Dit vind je misschien ook leuk