Spanje werkt mee aan Europees herbebossingsproject Life Terra

door admin
Spanje werkt mee aan Europees herbebossingsproject Life Terra

Afgelopen donderdag en vrijdag kwamen de deelnemers bij elkaar om over het Europese herbebossingsproject te praten. Er werd niet, zoals gepland, in Amsterdam met elkaar gesproken, maar via een videoconferentie.

Europese samenwerking

Sven Kallen, directeur van Stichting Life Terra, spreekt over het grootste LIFE-klimaatproject dat ooit door de EU is goedgekeurd. Er is een investering van 12,8 miljoen euro mee gemoeid. Aan het project zijn zestien deelnemers uit acht landen verbonden. De Nederlandse partners zijn Stichting Life, Gynzy, Brightvives en Land Life Company. Uit België komen EURACTIV y European Schoolnet. Spaanse organisaties die zich hebben aangesloten bij het project zijn Volterra, Viveros Fuenteamarga, de Universiteit van Barcelona / CREAF (Onderzoekscentrum Ecologie en Bosbouw) en het Spaans internationaal persbureau EFE. Verder doen mee aan het project CybELE, Stichting Mens en Natuur (Portugal), Comunicazione Europe (Duitsland), Legambiente (Italie), IFER (Tsjechische Republiek) y CERTH (Griekenland).

Noodzaak voor planten en behoud bomen

De initiatiefnemers van het herbebossingsproject verwijzen naar een Chinees gezegde: Het beste moment om een boom te planten, was 20 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu. Een van de doelstellingen van het project is een belangrijke bijdrage te leveren aan de Europese Green deal, waarin onder andere is afgesproken dat er in 2030 3 miljard bomen bij geplant moeten zijn. 

Transparant platform

Via een platform zal informatie over de voortgang van nieuwe aanplant beschikbaar zijn voor universiteiten, bedrijven en andere geïnteresseerden. De bomen worden zoveel mogelijk geplant op braakliggende terreinen in de steden, in gebieden waar door bosbranden veel bomen verloren zijn gegaan en op andere plaatsen waar het milieu is aangetast.

Bewustwording en milieu-educatie

Met het project wil Life ook werken aan bewustwording, milieu-educatie en duurzaamheid voor de samenleving. Opleidingen op het gebied van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde moeten zich meer gaan richten op duurzaamheid met het oog op de toekomst, aldus Kallen.

Dit vind je misschien ook leuk