Spaanse koning en koningin bij herdenkingsmis coronaslachtoffers

door admin
Spaanse koning en koningin bij herdenkingsmis coronaslachtoffers

Afgelopen maandag werd in de Almuneda-kathedraal in Madrid een herdenkingsmis gehouden voor alle coronaslachtoffers. Hierbij waren de Spaanse koning en koningin, hoogwaardigheidsbekleders en familieleden van de overledenen aanwezig. De mis was een initiatief van de Spaanse Bisschoppenconferentie, die maandag voor het eerst na de lockdown weer bij elkaar kwam. De Spaanse overheid organiseert donderdag 16 juli een herdenkingsbijeenkomst op het Plaza de la Armería van het Koninklijk Paleis.

Hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, Spaanse president ontbreekt

Naast koning Felipe en koningin Letitzia waren ook hun dochters Leonor en Sofía aanwezig. President Pedro Sánchez liet zich vervangen door vice-president Carmen Calvo. Sánchez was in Lissabon voor een gesprek met de Portugese president als voorbereiding op de EU-top over het Europees Herstelfonds. Verschillende politieke partijen hebben kritiek geuit op zijn afwezigheid. Ook afwezig was de partij Unidas Podemos. Onder de aanwezigen bevonden zich veel hoge ambtenaren, politici, geestelijken en militairen. Daarnaast waren er vrijwilligers van Cáritas, zorgpersoneel, brandweermannen en 70 familieleden van mensen die aan corona zijn overleden. De kathedraal heeft plaats voor 900 personen, maar in verband met de veiligheidsvoorschriften konden maar 400 mensen de mis bijwonen.

Preek van aartsbisschop

De mis werd geleid door de aartsbisschop van Madrid, Carlos Osoro. Hij zei het te betreuren dat hij de vele overledenen niet had kunnen bijstaan. ‘De pandemie heeft ons overvallen en ons kwetsbaar en gedesoriënteerd achtergelaten. Juist nu is het belangrijk om op het geloof te vertrouwen,’ zei hij. Hij loofde iedereen die zich had ingezet tijdens de coronacrisis, van zorgpersoneel tot schoonmakers, van vrijwilligers tot militairen, van supermarktpersoneel tot journalisten, van sociale hulporganisaties tot geestelijken. ‘In tijden van sektarisme, spanningen en conflicten, hebben we gezien hoeveel mensen, gelovigen en ongelovigen, het beste uit zichzelf haalden en ons leerden wat solidariteit is, zelfs als dat hun het leven kostte’, zei de aartsbisschop in zijn preek.

De aartsbisschop van Barcelona, Juan José Omella, wees erop dat niet alleen de slachtoffers van corona werden herdacht, maar dat deze mis werd opgedragen aan iedereen die in de afgelopen periode was overleden en niet het afscheid had gekregen dat ze verdienden.

Dit vind je misschien ook leuk