Nieuwe Spaanse test op covid-antilichamen voor 98% betrouwbaar

door admin
Nieuwe Spaanse test op covid-antilichamen voor 98% betrouwbaar

Afgelopen dinsdag maakte de Spaanse wetenschappelijke onderzoeksraad CSIC tijdens een persconferentie bekend dat ze een test hebben ontwikkeld die corona-antilichamen in het bloed kan meten. De test is door de afdelingen immunologie van twee ziekenhuizen in Madrid goedgekeurd en heeft een betrouwbaarheid van 98 procent.

Kit ELISA resultaat van publiek-private samenwerking

De test Kit ELISA wordt geproduceerd door Immunostep, een bedrijf uit Salamanca en zal over anderhalve maand beschikbaar komen. De onderzoeksraad heeft een patent aangevraagd en onderhandelt nog met andere Spaanse bedrijven over de licentie. Spanje wil voor de beschikbaarheid van de test niet afhankelijk worden van andere landen. De directeur van Immunostep, Ricardo Jara, noemt de totstandkoming van de test een mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking: het onderzoek gebeurde met publiek geld, de productie gaat via de commerciële weg. Jara verwacht dat de test niet meer dan een paar euro per stuk gaat kosten.

Snelle en betrouwbare test

Tijdens de lockdown hebben vier onderzoeksteams aan de test gewerkt. Het is ze gelukt een eiwit te identificeren dat als antigeen werkt en dat te combineren met andere antigenen. De daaruit voortgekomen testkit ELISA is gebaseerd op reguliere methodes en geeft binnen twee uur een uitslag. Een van de onderzoekers, Mar Valés, zei tijdens de presentatie dat ze niet op zoek waren naar een snelle test, maar naar een betrouwbare test die veel informatie oplevert.

Testen op antistoffen

Bij het vaststellen van een besmetting met covid-19 wordt standaard de PCR-test gebruikt. Serologische testen om vast te stellen of iemand immuniteit tegen corona heeft opgebouwd, waren tot nu toe onbetrouwbaar. Met een betrouwbaarheid van 98 procent wordt de Kit ELISA het betrouwbaarste middel om te onderzoeken of iemand met corona besmet is geweest en daar immuniteit tegen heeft opgebouwd. Dat is belangrijk omdat bekend is dat veel mensen wel besmet raken, maar geen of heel lichte ziekteverschijnselen krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk