Spanje verbiedt opslag olijfolie uit buitenland om eigen product te redden

door admin
Spanje verbiedt opslag olijfolie uit buitenland om eigen product te redden

De opslag van olijfolie uit andere landen in installaties van het gemeenschappelijk erfgoed van olijventeelt wordt verboden. Deze eis deed de landbouwsector al tijden geleden gezien het feit dat Spanje de afgelopen jaren steeds meer olijfolie importeerde uit andere landen. Volgens gegevens van het Spaanse bureau van voedselbeheer en -informatie (AICA) is in de eerste zes maanden van het olijvenseizoen 139.300 ton olijfolie uit het buitenland geïmporteerd, zo’n 32,2 procent meer dan vorig jaar.

Stopzetten import uit buitenland en invoeren kwaliteitscontroles

Landbouworganisaties, zoals UPA en COAG, eisen dat deze massale import vanuit het buitenland wordt stopgezet en er kwaliteitscontroles worden ingevoerd zodra het product Spanje binnenkomt. Volgens het UPA is het de verantwoordelijkheid van het gemeenschappelijk erfgoed van olijventeelt om op te komen voor de belangen van de Spaanse olijfolie en mogen ze het niet laten gebeuren dat olijfolie uit het buitenland zorgt voor de ondergang van de makers van de echte olijfolie uit Spanje.

Boerenprotesten in Spanje

De Minister van Landbouw, Luis Planas, zat onlangs de eerste vergadering voor van de raad voor olijfolie in Jaén. Meer dan honderd olijfboeren hebben aangegeven de protesten te hervatten tegen deze ontwikkeling en eisen ingrijpen van het Ministerie. Volgens de landbouworganisaties worden olijfboeren regelmatig gedwongen om hun prijzen te verlagen. De minister gaf dan ook aan dat dit soort situaties aan de kaak moeten worden gesteld.

Richtlijnen voor prijzen Spaanse olijfolie

Planas heeft vanuit zijn Ministerie een plan opgesteld in een poging om de crisis te keren. Er wordt gesproken over een hervorming op de wet van de voedselketen inclusief een benchmark voor de productiekosten tussen de 1,50 en 3,56 euro per kilo, afhankelijk van het type olijfgaard. De prijzen zullen gemiddeld zo’n 2,10 euro worden voor extra virgine en 1,90 euro voor gewone olijfolie. De minister gaf aan dat dit slechts een indicatie is en dat de echte prijzen moeten worden bepaald op basis van overeenkomsten tussen de partijen.

Steun uit Europa

Planas vraagt hierin om steun van de Spaanse regering en vanuit de EU binnen het landbouwbeleid van de Europese Unie (PAC 2021-2027). Hoewel extra begroting tijdens een eerstvolgende EU-raad lastig zal zijn, liet Planas weten dat de coronapandemie heeft aangetoond hoe belangrijk de landbouw is en dat er voldoende financiële middelen moeten worden aangegrepen om de olijventeelt in Spanje te redden. Planas hoopt hierbij dat deze visie ook binnen Europa zal worden gedragen.

Dit vind je misschien ook leuk