Galicië wil verkiezingen ondanks nieuwe coronagevallen doorzetten

door admin
Galicië wil verkiezingen ondanks nieuwe coronagevallen doorzetten

De regioregering heeft laten weten “zonder enige wijziging” de verkiezingen van aanstaande zondag te laten plaatsvinden, ondanks dat verschillende politieke partijen en burgemeesters in Lugo, het gebied dat afgelopen weekend in lockdown ging wegens een nieuwe besmettingshaard, om uitstel hadden gevraagd. Wel erkent de regiopresident dat het stemrecht van de recent met het coronavirus besmette inwoners daarmee in het geding is. 

Extra voorzorgsmaatregelen

Het gezondheidscomité dat advies uitbrengt aan Alberto Núñez Feijóo en diens regering heeft aangedrongen op het treffen van extra veiligheidsmaatregelen nu honderden stemgerechtigden die mogelijk besmet zijn, hun quarantaine mogen doorbreken om naar de stembus te gaan. Zo zouden deze stemgerechtigden in een apart tijdslot naar de stembus kunnen komen om te voorkomen dat zij samen met de rest in de rij komen te staan. Feijóo heeft aangegeven er niet zeker van te zijn of rechtmatig een stemverbod mag worden opgelegd aan de groep mensen waarvan zeker is dat zij besmet zijn. Voor hun eigen en andermans veiligheid raadt hij hen echter ten zeerste aan deze stemronde afstand te doen van hun stemrecht. Het besluit van Feijóo wordt niet door iedereen in dank afgenomen. “Het door laten gaan van de verkiezingen aanstaande zondag is een ongehoord besluit dat uit de hand loopt” zegt Alfredo Llano, de socialistische burgemeester van Burela, de gemeente met het hoogste aantal besmettingen. 

Wel twijfel bij regiopresident

In A Mariña hebben zich recent 121 nieuwe besmettingsgevallen voorgedaan, waardoor de 685 mensen waarmee zij in contact zijn of zijn geweest in thuisquarantaine verblijven. Helemaal zeker van zijn zaak lijkt de regiopresident in zijn besluit om 12-J door te laten gaan ook weer niet. Voor mensen met slechts milde of zelfs helemaal geen symptomen is het heel wat om ze hun stemrecht te ontnemen, geeft hij toe. Verder dan het dringende advies om thuis te blijven gaat hij dan ook niet. De bij de bevolking populaire Feijóo hoopt bij de aanstaande verkiezingen een absolute meerderheid te behalen voor zijn PP en daarmee opnieuw verkozen te worden als regiopresident. 

Dit vind je misschien ook leuk