Natuurgebied in Sierra de Cazorla na vijf jaar opnieuw verwoest door bosbrand

door admin
Natuurgebied in Sierra de Cazorla na vijf jaar opnieuw verwoest door bosbrand

Woensdag aan het begin van de middag kreeg de bosbrandwacht van Andalusië INFOCA een melding van een blikseminslag bij Puerto de Tíscar in het Quesada-gebergte. Hierdoor ontstond een bosbrand in het, op ecologisch vlak, belangrijkste deel van het natuurpark Cazorla, Segura y Las Villas. Al snel stond een gebeid van 400 hectare in lichterlaaie. Dit meldde de Spaanse krant El País gisterochtend. Of de brand inmiddels onder controle is, is niet bekend.

Brand breidt uit door droogte en wind

Brandweerdiensten uit verschillende regio’s zijn komen helpen om de brand te blussen. Het blussen werd bemoeilijkt door het steile, lastig begaanbare terrein. Een brandweerman is hierbij licht gewond geraakt.  Uit het nabijgelegen dorp Belerda moest een gezin preventief geëvacueerd worden. De burgemeester van Quesada zei blij te zijn dat donderdag in de vroege ochtend de harde wind begon af te nemen. De brand had zich toen uitgebreid richting de gemeente Huesa.

Brandweerdiensten

Een honderdtal brandweerlieden uit Almería en Córdoba is aan de slag gegaan om de brand meester te worden. Hierbij zijn tientallen blusvliegtuigen ingezet. Ook het ministerie van Ecologische Transitie heeft versterking gestuurd. Zo werden er drie Canadair-blusvliegtuigen met elk een capaciteit van 5.500 liter gestuurd en drie Kamov-helikopters (ieder goed voor 4.500 liter water). Ook zorgde het ministerie voor een analyse- en planningseensheid die met hulp van meteorologische apparatuur en communicatieapparatuur vanuit Sevilla de bluswerkzaamheden kan aansturen. Vanuit Albacete wordt een op afstand bestuurbaar vliegtuigje gebruikt om ’s nachts de situatie in beeld te brengen.

Vijf jaar na vorige brand

Precies vijf jaar geleden woedde in hetzelfde gebied een van de grootste bosbranden van Spanje, waarbij zo’n 10.000 hectare bos en landbouwgrond verloren ging. Ook toen werd de brand veroorzaakt door een blikseminslag en zorgden hitte, droogte en wind voor een snelle verspreiding. In 2015 duurde het vijfentwintig dagen voor de brand volledig geblust was.

Dit vind je misschien ook leuk