Dagen Juan Carlos I als koning-emeritus Spanje geteld?

door admin
Dagen Juan Carlos I als koning-emeritus Spanje geteld?

Deze overweging komt tegelijk met het onderzoek van het openbaar ministerie naar de betrokkenheid van Juan Carlos bij het onderbrengen van miljoenen dollars in belastingparadijzen en het ontvangen van mogelijk illegale commissies terwijl hij claimt dat het om schenkingen gaat.

Felipe VI vroeg mening van Spaanse regeringsleden over Juan Carlos I

El Confidencial schreef van de week dat de huidige koning van Spanje verschillende  regeringsleden om hun mening heeft gevraagd over het aanblijven van zijn vader binnen de koninklijke familie. Premier Sánchez was onlangs al zeer duidelijk toen hij meldde dat hij de berichten over Juan Carlos ‘zeer verontrustend’ vond. De Spaanse regering maakte onlangs duidelijk dat gerechtigheid voor iedereen geldt en dat de rechters zich over deze zaak moeten buigen en hun oordeel zullen vellen.

Stoppen toelage en afstand erfenis voormalige koning Spanje

Op dit moment woont Juan Carlos I nog steeds in een van de bijgebouwen van het Zarzuela, vlakbij zijn zoon en zijn gezin. Op 15 maart werd bekend dat Felipe VI de toelage van zijn vader introk vanuit de algemene staatsbegroting en afstand deed van de erfenis van zijn vader. Daardoor ontving de voormalig koning van Spanje dit jaar 33.000 euro en liep hij de resterende 161.036,34 euro mis welke later is toegewezen aan het noodfonds. De komende jaren zal de voormalige toelage van Juan Carlos I worden gebruikt om het koninklijk paleis voor te bereiden op het werken op afstand (aankoop van computers en software).

Op dit moment is het de vraag of het openbaar ministerie het bewezen acht dat de voormalig koning na zijn aftreden in 2014 misdaden heeft gepleegd. Concrete overtredingen worden nog niet genoemd, maar het onderzoek spitst zich nu toe op het bekijken of Juan Carlos zich schuldig heeft gemaakt aan belastingfraude en het witwassen van geld. Als dat het geval is, dat zal hij strafrechtelijk worden vervolgd. Ondanks het feit dat het gaat om de voormalig koning van Spanje, is hij niet meer onschendbaar en zal hij als ieder ander worden onderzocht, berecht en veroordeeld voor de misdaden die hij heeft gepleegd sinds zijn aftreden.

Eind augustus beslissing over strafrechtelijke vervolging Juan Carlos

Volgens de Spaanse nieuwssite CadenaSER zal de rechtbank eind augustus beslissen of Juan Carlos strafrechtelijk vervolgd zal worden. Parallel aan het onderzoek van het OM, zijn zowel het koninklijk huis als de regering nu aan het onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om meer afstand te creëren tussen koning Felipe en zijn vader. Enkele mogelijkheden zijn dat Juan Carlos elders kan gaan wonen of dat hij zelfs wordt verbannen.

Dit vind je misschien ook leuk