Sierra de Madrid populaire vakantiebestemming door coronacrisis

door admin
Sierra de Madrid populaire vakantiebestemming door coronacrisis

Het populairst zijn de landelijk gelegen vakantiehuizen en appartementen met gebruik van een zwembad. Alle huizen met een zwembad zijn zelfs tot eind september volgeboekt. Door de voorkeur van vakantiegangers voor een veilig verblijf, ver weg van de mensenmassa in de stad, geniet de toeristische sector in de Sierra de Guadarrama en het noorden van de regio Madrid deze maanden een omzet die liefst drie keer zo hoog is als normaal. 

Behoefte erop uit te gaan is groot

De belangstelling voor een vakantie in de vrije natuur was al voor aanvang van de de-escalatiefases zichtbaar. Volgens Gustavo Nash, voorzitter van de Asociación de Empresarios de la Sierra de Norte de Madrid (Atusima), werden de mensen wanhopig en wilden vanaf het moment dat er voor het eerst licht aan het einde van de tunnel verscheen, zeker zijn van hun vakantie. Op het moment dat de regio Madrid overging naar exitfase 1, explodeerde het aantal reserveringen in de Sierra de Madrid. 

Een hoteleigenaar in Cercedilla vertelt aan de Spaanse krant El País dat in april al reserveringen binnenkwamen voor het moment dat de noodtoestand zou worden opgeheven. Voorheen zat zijn restaurant nooit helemaal vol, nu moeten de reserveringen worden verdeeld in tijdslots. “Financieel zijn we er binnen een maand weer helemaal bovenop gekomen, nadat we in de afgelopen periode maandelijks 20 duizend euro verlies leden door de coronacrisis”, vertelt de hotelier optimistisch. 

Ook campings vol 

Ook het Centro de Innovación Turística van de Sierra Norte in Madrid heeft een ongewoon toegenomen vraag naar accommodaties in deze regio gesignaleerd. Met name het gebied rond Rascafría, Patones en Buitrago zijn immens populair. Niet alleen de vakantiehuizen en appartementen zijn volgeboekt, ook voor de campings is grotere belangstelling dan normaal. Op de campings van El Picahuelo en El Berrueco stonden er in exitfase 1 al liefst 20 keer zoveel campers en caravans als normaal. 

Nu alle accommodaties zijn volgeboekt, is er ook buitengewoon veel belangstelling voor dagtoerisme in de Sierra de Madrid. Sinds op 6 juni de drie wandeltours van Hayedo de Montejo in de Sierra del Rincón weer toegankelijk werden, waren al binnen een paar uur alle kaartjes voor vrijwel het hele seizoen uitverkocht. 

Ook zorgen voor kleinere dorpen

Toch baart de ongewone drukte sommige gemeenten in deze regio de nodige zorgen. Zoals in Garganta de los Montes, een dorp met 348 inwoners dat plaats biedt aan nog eens 150 toeristen. Daarbij komen nog de mensen die hier een tweede huis hebben, waardoor er deze zomer wel twee keer zoveel mensen verblijven als normaal. Burgemeester Juan Carlos Carretero vertelt aan het Spaanse persbureau Efe dat dat natuurlijk leven in de brouwerij brengt, maar ook de nodige twijfels oproept. De kleinere dorpen in deze streek zijn niet altijd voldoende voorbereid op de komst van zo veel mensen. Zeker als er veel gezinnen met kleine kinderen komen zijn de faciliteiten niet altijd voldoende uitgerust. Zo zullen bijvoorbeeld de vuilcontainers overvol raken en er drukte in de winkels ontstaan. Dat is momenteel met de coronacrisis precies niet de bedoeling, vertelt de burgemeester.

Ondanks dat, worden alle toeristen in de Sierra de Madrid deze zomer met open armen ontvangen, waarbij een beroep gedaan wordt op ieders verantwoordelijkheid de komende maanden samen zorg te dragen voor iedereens veiligheid. 

Dit vind je misschien ook leuk