Verkeersdienst Spanje laat gevolgen van mobiel bellen achter stuur zien

door admin
Verkeersdienst Spanje laat gevolgen van mobiel bellen achter stuur zien

In juni maakte het DGT middels een video duidelijk wat het zogenaamde tunneleffect inhoudt. Op het moment dat iemand stilstaat is het gezichtsveld 180 graden (van links naar rechts). Hoe harder de bestuurder rijdt, hoe smaller het gezichtsveld wordt. Dit zorgt ervoor dat de bestuurder alleen maar is gefocust op wat er voor hem of haar gebeurt en dat de bestuurder niet bezig is met afleidingen van buiten de ‘tunnel’. Het gebruik van verdovende middelen zorgt voor een nog tragere reactiesnelheid van de bestuurder.

Campagne tegen mobiel telefoongebruik achter stuur

Tijdens de nieuwste campagne van het DGT richt de verkeersdienst zich op afleiding achter het stuur. De mobiele telefoon speelt hierin de voornaamste rol. Precies om deze reden lanceert de Spaanse verkeersdienst deze maand via sociale media een campagne om bestuurders te confronteren met dit gedrag. Via een afbeelding met grafiek maakt het DGT inzichtelijk hoeveel meters we afleggen zonder op te letten als we tijdens het rijden met onze mobiel bezig zijn.

Het simpelweg beantwoorden of zelfs weigeren van een inkomend telefoontje duurt gemiddeld 8 seconden. Een gebruikelijke snelheid op de snelweg van 120 kilometer per uur betekent dat een bestuurder 33 meter per seconde aflegt. Omgerekend rijdt een bestuurder 264 meter zonder op de weg te letten als deze een telefoontje opneemt of weigert. Deze afstand wordt logischerwijs groter wanneer we zelf iemand willen bellen of bij het sturen van een whatsapp-bericht. Het sturen van een kort appje duurt zo’n 20 seconden, wat betekent dat je gedurende 660 meter nagenoeg blind bent voor wat er om je heen gebeurt.

13 miljoen Spanjaarden gebruiken mobiele telefoon tijdens rijden

Met de campagne wil de Spaanse verkeersdienst weggebruikers alert maken op de gevolgen van hun gedrag waardoor jaarlijks bijna 400 slachtoffers vallen in Spanje. In een rapport van het DGT meldde de verkeersdienst eind 2019 dat zo’n 13 miljoen Spanjaarden heeft aangegeven weleens hun mobiele telefoon te gebruiken achter het stuur.

Dit vind je misschien ook leuk