Interesse voor ruraal toerisme in Spanje neemt toe

door admin
Interesse voor ruraal toerisme in Spanje neemt toe

Waar veel van de Spanjaarden van plan waren naar het buitenland te gaan, heeft het merendeel nu besloten de vakantie in eigen land door te brengen. Het Spaanse platform voor agrotoerisme EscapadaRural.com deed onderzoek naar agrotoerisme na covid-19 en ondervroeg 10.000 reizigers en 1.500 eigenaren van vakantie-accommodaties. De resultaten van dit onderzoek werden half juni gepubliceerd op de website van Escapada Rural. 

Behoefte aan rust en natuur

Ruim de helft van de ondervraagden gaf aan dat de coronapandemie een streep had gezet door de geplande buitenlandse vakantie en daarom was gekozen voor een vakantie in eigen land. De maandenlange lockdown heeft de behoefte aan het buitenleven, natuur en frisse lucht doen toenemen. Zeventig procent van de ondervraagden zei dit jaar gekozen te hebben voor een vakantie op het Spaanse platteland. Het animo voor een strandvakantie lag flink lager (22 procent), net als vakanties op de camping (5 procent) en stedentrips (2 procent).

Drukte vermijden, dicht bij huis

Het advies van het ministerie van Volksgezondheid drukte zoveel mogelijke te vermijden, krijgt gehoor. Omdat de kans op nieuwe corona-uitbraken en daarop volgende plaatselijke lockdowns blijft bestaan, kiezen veel mensen voor kortere vakanties, dichter bij huis. Het platteland is beter bereikbaar geworden, zowel via de weg als digitaal, en daarmee een aantrekkelijke vakantiebestemming. Wat ook meespeelt is dat de coronagolf het platteland grotendeels links heeft laten liggen. 

Hygiëne belangrijk aspect

De voorzitter van de Vereniging Agrotoerisme Valladolid, Luis Chico, ziet goeie kansen voor het agrotoerisme. Hij zegt te merken dat mensen bang zijn voor drukte en het liefst dicht bij huis in een rustige omgeving willen genieten van de natuur en frisse lucht. Daarbij is de garantie op een (gecertificeerd) coronavrij verblijf erg belangrijk, zei hij tegen de Spaanse krant El País. Uit het onderzoek van Escapada Rural bleek dat bij de keuze voor een vakantiebestemming hygiëne het zwaarst weegt (62 procent). Sommige accommodaties nemen bij aankomst van de gasten hun temperatuur op. Het aan gasten beschikbaar stellen van desinfecterende handgel, handschoenen en mondkapjes wordt belangrijk gevonden. Andere factoren die meespelen bij het kiezen van een vakantiebestemming zijn prijs (22 procent) en beschikbare informatie over activiteiten in de buurt (16 procent).

Investeringen nodig

De Spaanse overheid wil investeren in digitale netwerken, zodat ook op het platteland vanuit huis of vakantielocatie gewerkt kan worden. Hierdoor zullen meer ondernemers zich vestigingen en krijgen de ergst ontvolkte gebieden weer aanloop.

De accommodaties zelf moeten ook investeren (bijvoorbeeld in logistiek) om deze nieuwe vorm van vakantievieren voor meer mensen aantrekkelijk te maken. Zo zijn er al pakketdiensten die, met inachtneming van alle hygiënemaatregelen bagage vervoeren. 

Dit vind je misschien ook leuk