Neerwaartse spiraal voor woningmarkt Spanje

door admin
Neerwaartse spiraal voor woningmarkt Spanje

Dit blijkt uit cijfers van het nationaal bureau voor de statistiek INE. De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat er in Málaga in mei 2020 maar liefst 57,8 procent minder huizen (1.160) zijn gekocht en verkocht dan in dezelfde maand in 2019 (2.753). 

Andere Spaanse steden die hard zijn getroffen

Deze cijfers zetten Málaga op een vijfde plek van Spaanse steden waarvan de huizenmarkt het zwaarst is getroffen door de coronacrisis. In Barcelona is de aan- en verkoop van woningen in mei met ruim 80 procent gedaald ten opzichte van mei 2019. De aan- en verkoop van woningen in Alicante daalde met bijna 66 procent en die van Valencia met bijna 60 procent.

De cijfers van alle maanden in 2020 laten geen positiever beeld zien. Tussen januari en mei 2020 werden er in Málaga 9.420 woningen ge- en verkocht, bijna 30 procent minder dan in de eerste vijf maanden van 2019. In januari 2020 was er nog sprake van een stijging van de markt van 1,1 procent maar in de maanden die volgden heeft de daling ingezet en is sindsdien niet meer opgehouden.

Woningmarkt Spanje van crisis naar crisis

Deze situatie is niet alleen van toepassing op Málaga en de andere vier steden. De Spaanse vastgoednieuwssite Idealista.com vergeleek afgelopen week de woningmarkten van verschillende Europese landen met elkaar sinds de laatste economische crisis in 2007. In de grafiek is te zien hoe de woningmarkt (de huizenprijzen en de huurprijzen) zich hebben ontwikkeld van de crisis in 2007 tot de huidige crisis in 2020.

In de grafiek is af te lezen dat Spanje zich als een van de weinige landen in Europa anders ontwikkelt dan de rest. De huizenprijzen in Spanje zijn sinds 2007 met bijna 20 procent gedaald, terwijl de huurprijzen sinds dat jaar juist bijna 20 procent zijn gestegen. In juni meldde Idealista al dat veel woningen in Spanje voor veel lagere prijzen worden verkocht en verhuurd sinds de coronacrisis.

Dit vind je misschien ook leuk