Spanje recyclet meer sinds coronacrisis

door admin
Spanje recyclet meer sinds coronacrisis

De ngo Focus para Ecoembes, dat het recyclen van verpakkingen coördineert, heeft onlangs het onderzoek ‘Duurzaamheid, milieu-engagement en recycling na Covid-19’ gepubliceerd. Hieruit blijkt dat ruim 2,5 miljoen mensen – zo’n 6,7 procent van de Spanjaarden – tijdens de noodtoestand zijn gestart met recyclen. Elektronische apparaten, kleding en opladers voor mobiele apparaten worden steeds vaker opgeknapt of doorgegeven aan nieuwe eigenaren.

Recyclen een van de simpelste manieren om milieu te helpen

Uit de studie blijkt dat bijna alle Spanjaarden (95,3 procent) recyclen een van de simpelste manieren vindt om een halt toe te roepen aan de klimaatverandering. Uit onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de Spanjaarden (45,4 procent) bezig is met het scheiden van afval.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen vertelt milieudeskundige María Eulalia Bermejo dat voornamelijk in recreatiegebieden, zoals op stranden, parken of in natuurgebieden, er meer aandacht moet komen voor het recyclen en opruimen van afval. Vorig jaar werd binnen het LIBERA-project, een ngo die strijdt tegen afval op straat, 126 ton aan afval verzameld in bergen, rivieren en zeeën in Spanje.

Recyclen begint al bij de aankoop

Toch begint volgens Bermejo het recyclen al bij de aankoop. De consument kan zijn eigen verantwoordelijkheid nemen door alleen producten te kopen van bedrijven die milieuverantwoord produceren. Als iemand bijvoorbeeld frisdrank gaat kopen, kan de consument op de verpakking controleren of het een ‘groene punt’-milieulabel bevat zodat de verpakking wordt gerecycled. “Onze consumptiegewoonten zijn van invloed op het milieu, je kunt altijd meer doen dan je denkt,” aldus milieudeskundige María Eulalia Bermejo.

In welke kleur container mag welk soort afval in Spanje?

In Spanje staat vaak een hele rits aan containers naast elkaar. Op de containers staan vaak pictogrammen met uitleg. Zo is de gele container bedoeld voor plastic, drinkpakken en blik, mag het papier en karton worden weggegooid in de blauwe containers, en kan glaswerk (zonder dop of deksel) in de groende containers, de bruinoranje container is bedoeld voor al het organisch afval zoals etensresten en al het overige afval dient te worden achtergelaten in de grijze containers. Op sommige plekken staan ook vaak open containers die zijn bedoeld voor tuinafval van particuliere huishoudens.

Dit vind je misschien ook leuk