Storing in elektriciteitscentrale legt heel Tenerife tijdelijk plat

door admin
Storing in elektriciteitscentrale legt heel Tenerife tijdelijk plat

Woensdag zat Tenerife meerdere uren zonder stroom. De stroomuitval was het gevolg van een storing aan een generator in de elektriciteitscentrale van Granadilla de Abona op het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Energieleverancier Endesa liet in de loop van de middag weten dat de stroomtoevoer grotendeels was opgelost.

Tweede stroomuitval in een jaar

Dit was de tweede totale stroomuitval binnen een jaar op Tenerife. Gistermorgen viel de stroom iets voor tien uur ‘s ochtends uit. José Antonio Valbuena, minister van Ecologische Transitie van de regering van de Canarische Eilanden zei tijdens een persconferentie dat de stroomuitval het gevolg was van een storing in een generator van de elektriciteitscentrale van Granadilla.

Hulpdiensten ingezet

Door de stroomuitval viel heel Tenerife stil. Verkeerslichten vielen uit, trams bleven stilstaan, elektrische deuren en rolluiken gingen niet meer open of dicht. Veel winkeliers vreesden dat hun gekoelde en bevroren producten zouden bederven. Op het hele eiland werd de brandweer ingezet om hulp te bieden, bijvoorbeeld bij stilstaande liften. Ook de politie had extra werk bij het regelen van het verkeer.

Storing snel verholpen

Het euvel kon relatief snel worden verholpen omdat het om een plaatselijke storing ging. Hierdoor hoefde de centrale niet helemaal stilgelegd te worden, zoals bij de vorige storing in september vorig jaar wel het geval was. Om twintig voor drie ’s middags liet energieleverancier Endesa weten dat de elektriciteitsvoorziening op het eiland al voor al 70 procent was hersteld. Voor de stroomuitval in 2019 legde de regering van de Canarische Eilanden aan Endesa een boete op van ruim 10 miljoen euro, aldus het Spaanse dagblad Las Provincias.

Dit vind je misschien ook leuk