In Almeria doodgereden lynx liep 150 kilometer via ecologische verbindingszones

door admin
In Almeria doodgereden lynx liep 150 kilometer via ecologische verbindingszones

De doodgereden lynx werd aangetroffen op een rondweg buiten Almería. Het is de eerste lynx waarvan bekend is dat hij zo’n grote afstand heeft afgelegd vanaf zijn normale leefgebied. Het was lang geleden dat er een lynx in de provincie Almería was gespot. Voor zover bekend leefden de dichtstbijzijnde lynxen in de Sierra Harana, 150 km ten noordwesten van Almería.

Ecologische verbindingszone

Volgens deskundigen die de Spaanse krant El Mundo heeft geraadpleegd, was dit exemplaar afkomstig uit La Peza, dat in het noordwestelijk deel van de Sierra Nevada ligt, en was het dier waarschijnlijk geïsoleerd geraakt van de rest. De lynx is doodgereden in een speciaal beschermingsgebied dat in het kader van de Europese Habitatrichtlijn in het leven is geroepen ter bescherming en instandhouding van natuurlijke habitats voor wilde flora en fauna. Deze zone verbindt de Sierra Nevada met Cabo de Gata, via de tussengelegen Tabernaswoestijn. De doodgereden lynx is het trieste bewijs dat de verbindingszone werkt, anders had hij nooit zo ver kunnen komen.

Auto grootste vijand van bedreigde diersoort

De Iberische lynx is een bedreigde diersoort. Dankzij herintroductieprojecten is de lynxenpopulatie weer aan het toenemen. In 2002 kwamen er nog maar 94 voor in Spanje. Volgens de laatst tellingen in 2018 zijn het er inmiddels ruim 850, waarvan 160 vruchtbare vrouwtjes. Hoe meer lynxen er komen, hoe meer jonge lynxen die op zoek zijn naar een nieuw leefgebied dood gereden worden. Sinds 2011 zijn 146 lynxen dood gereden. Andalusië is van plan hier iets aan te doen door de infrastructuur aan te passen.

Project Lynx Connect

Met het Europese project LIFE Lynx Connect worden acht leefgebieden in Spanje en Portugal met elkaar verbonden. Het is de bedoeling dat lynxen zich via deze ecologische verbindingszones veilig kunnen verplaatsen en hun leefgebied kunnen uitbreiden. In 2002 besloeg het leefgebied van de Iberische lynx slechts 125 vierkante kilometer. Inmiddels is het uitgebreid naar 3.000 vierkante kilometer. De huidige lynxenpopulatie leeft verspreid over de regio’s Andalusië (met 461 lynxen), Castilië-La Mancha (196), Extremadura (92) en Portugal (107).

Dit vind je misschien ook leuk