Goot deel voedselbanken Madrid sluit wegens gebrek aan voedsel

door admin
Goot deel voedselbanken Madrid sluit wegens gebrek aan voedsel

Momenteel zijn 133.000 inwoners van Madrid afhankelijk van voedselbanken van Sociale Dienst of buurtnetwerken. Door het verlies van werk en inkomsten kunnen ze zich niet zelfstandig voorzien van de eerste levensbehoeften. Ze sluiten vaak aan in de lange wachtrijen voor gratis verkrijgbare dagelijkse benodigdheden zoals melk, rijst, aardappelen en luiers. Zo’n 88.000 van hen kloppen aan bij voedselbanken van de gemeente, terwijl 45.000 van hen terecht kunnen bij buurtinitiatieven die tijdens de coronapandemie zijn ontstaan. Volgens de overkoepelende organisatie voor buurtverenigingen Fravm is de aanvoer van goederen via buurtnetwerken aan het opdrogen, nu het nieuwe normaal zijn intrede heeft gedaan.

Sluiting wegens gebrek aan middelen

Om die reden zag al een aantal buurtvoedselbanken zich genoodzaakt de deuren te sluiten. Zo zijn ze in de wijken La Elipa, Villaverde Bajo, Lucero, Letras en Lavapiés helemaal gestopt. In andere wijken zijn ze niet meer dagelijks, maar nog slechts één keer per week geopend. Van de 62 door buurtverenigingen opgezette voedselbanken, blijven er deze zomer maar twintig geopend.

Julio Garrido, hoofd van de voedselbank van buurtvereniging Orcasitas, ziet dat sinds het uitbreken van de coronacrisis de vraag naar gratis voedsel verdubbeld is. Momenteel zijn 500 gezinnen afhankelijk van de voedselbank in de wijk Orcasitas. Op het hoogtepunt van de crisis leverde een oproep via twitter om donaties en vrijwilligers nog veel respons op. Binnen een middag hadden zich 20 vrijwilligers aangemeld en werden veel levensmiddelen aangeboden, waaronder 1200 liter melk van buurtvereniging Aluche. Inmiddels is het aantal donaties sterk terug gelopen, terwijl de armoede onder de bevolking nog niet is afgenomen. Volgens Gariddo kreeg zijn uitgiftepunt producten waarmee ze vier maanden vooruit konden van de overkoepelende voedselbank. Nu heeft hij nog maar voor twee weken voedsel op voorraad.

Verantwoordelijkheid gemeente

De communicatie tussen het Madrileense gemeentebestuur en de buurtinitiatieven verliep niet altijd even vlekkeloos. Afgelopen donderdag werd er voor het gemeentehuis op de Plaza de Cibeles geprotesteerd. Middels spandoeken met ‘het volk heeft honger’ wezen demonstranten de gemeente op haar verantwoordelijkheid. Maandag werd gedemonstreerd op de Plaza de Oporto door buurtvereniging Carabanchel Alto om te benadrukken dat iedereen recht heeft op de eerste levensbehoeften om een waardig bestaan te kunnen leiden.

Sociale kaart

De gemeentewoordvoerder Sociaal Beleid benadrukte dat de gemeente goed samenwerkt met de buurtverenigingen. De meeste hebben de persoonsgegevens van iedereen die gebruik maakt van de voedselbank al doorgegeven aan de gemeente. Hopelijk krijgen we van de andere verenigingen die gegevens ook. Hiermee kan de gemeente in kaart brengen wie wat voor soort hulp nodig heeft, aldus de gemeenteambtenaar. 

Dit vind je misschien ook leuk