Ruim helft van veroordeelde verkeersovertreders in Spanje reed zonder rijbewijs

door admin
Ruim helft van veroordeelde verkeersovertreders in Spanje reed zonder rijbewijs

Dit blijkt uit een onderzoek dat Binnenlandse Zaken, samen met de Spaanse verkeersdienst en de Spaanse gevangenissen onder gedetineerden gehouden heeft. Het rapport werd woensdag gepresenteerd.

Veel verkeersovertreders zonder rijbewijs

De Spaanse krant Público meldde dat in een rapport stond dat is opgesteld door minister van Binnenlandse Zaken, Grande-Marlaska, de directeur van de Spaanse verkeerdienst DG, Pere Navarro en de secretaris-generaal van de Spaanse penitentiaire instellingen, Luis Ortiz. Uit het eerste onderzoek onder gevangenen naar delicten in verband met verkeersveiligheid, is gebleken dat 54,5 procent van de voor verkeersovertredingen veroordeelde gedetineerden zonder rijbewijs reed. Ongeveer 9 procent van alle Spaanse gedetineerden zijn veroordeeld voor delicten met betrekking tot verkeersveiligheid. Zo werden zij niet alleen veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs, maar ook voor rijden onder invloed (16 procent) en roekeloos rijgedrag (16 procent).

Herhaaldelijke overtredingen

Voor dergelijke verkeersovertredingen draait men in Spanje niet direct de gevangenis in. Eerst wordt een taakstraf opgelegd. Degene die toch in de gevangenis belandt voor een verkeersovertreding is meestal recidivist. Ruim de helft van de herhalingsdaders is uitsluitend veroordeeld voor verkeersovertredingen. In het verslag staat dat van de ruim 24.000 in Spanje opgelegde taakstraffen de meeste verband houden met verkeersovertredingen. 

Minder verkeer, meer verkeersdoden

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska heeft gezegd het te betreuren dat sinds de opheffing van de noodtoestand dit jaar tussen 21 juni en 23 juli meer verkeersdoden zijn gevallen dan in dezelfde periode in 2019, terwijl er dit jaar minder verkeer op de weg is dan vorig jaar. Hij riep daarom alle weggebruikers dringend op zich verantwoordelijker te gedragen op de Spaanse wegen. ‘De gevolgen zijn zeer ernstig en kostbaar vanuit alle gezichtspunten,” zei hij. Het trof hem diep dat onder weggebruikers het misplaatste gevoel bestaat dat verkeersovertredingen niet bestraft worden, gezien het aantal verkeersovertreders dat zijn volledige straf uitzit. Grande-Marlaska noemde het onacceptabel dat er dit jaar tussen 21 uni en 23 juli meer verkeersdoden te betreuren zijn dan vorig in dezelfde periode.

Dit vind je misschien ook leuk