Spanje krijgt deze week eerste echte hittegolf van het jaar

door admin
Spanje krijgt deze week eerste echte hittegolf van het jaar

Voor het eerst dit jaar maakt AEMET melding van een officiële hittegolf. Het vasteland en de Balearen krijgen te maken met warme lucht afkomstig uit Afrika, wat in combinatie met de vele zonuren die normaal zijn voor de tijd van dit jaar extreem hoge temperaturen oplevert.

Vandaag loopt de temperatuur in de noordwestelijke helft van Spanje op en zakt enigszins in het oostelijk deel en op de Balearen. Morgen zal er sprake zijn van een aanzienlijke temperatuurstijging met extreem hoge temperaturen die in het noordelijke deel van Spanje tot wel 10 graden hoger kan zijn ten opzichte van vandaag. In het zuidelijke, centrale en noordoostelijke deel van Spanje wordt het donderdag warmer dan 40 graden. Voor de provincie Biskaje is zelfs code rood afgegeven voor extreme hitte. De meeste kustgebieden en het uiterste zuidwesten van Spanje zullen met een wat minder hoge temperatuur te maken krijgen. 

Vanaf zondag minder warm in heel Spanje

Vrijdag en zaterdag daalt de temperatuur in het noorden van Spanje aanzienlijk, met uitzondering van het noordoostelijk deel. In het zuiden en oosten loopt de temperatuur deze dagen nog verder op. In de rest van Spanje zal vrijdag en zaterdag geen verandering van betekenis plaatsvinden. Vanaf zondag 2 augustus zal de temperatuur in heel Spanje gaan dalen. 

Eerste hittegolf

Gezien de hoge temperaturen in de afgelopen weken in Spanje is het opmerkelijk dat AEMET pas nu met het eerste weeralarm voor een hittegolf komt. Dat komt omdat tot nu toe de drie criteria voor een hittegolf zich niet tegelijkertijd hebben voorgedaan. Van een hittegolf wordt pas gesproken als er code oranje of rood wordt afgegeven voor extreme hitte voor minimaal 10% van het Spaanse vasteland en Balearen of 30% van de Canarische Eilanden, gedurende minimaal drie dagen in een periode van vier opeenvolgende dagen. In Extremadura en Andalusië was er volgens genoemde criteria deze maand wel al sprake van een hittegolf, maar voor heel Spanje zal dus pas aanstaande donderdag de eerste hittegolf van het jaar een feit zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk