Eerste drijvende zonnepanelenpark van Spanje in Extremadura geopend

door admin
Eerste drijvende zonnepanelenpark van Spanje in Extremadura geopend

Het drijvende zonnepanelenpark van energiebedrijf Acciona beslaat 12.000 vierkante meter op het stuwmeer van Sierra Brava, 80 kilometer ten oosten van Cáceres. De 3.000 zonnepanelen zijn verdeeld in vijf soorten die van elkaar verschillen qua drijfvermogen, plaatsing, oriëntatie en helling. 

Feestelijke opening

Het project werd maandag feestelijk geopend door Guillermo Fernández Vara, president van de regionale regering van Extremadura, en José Manuel Entrecanales, directeur van Acciona. Onder de aanwezige hoogwaardiheidsbekleder bevond zich ook Olga García van het departement Ecologische Transitie en Duurzaamheid. Fernández Vara noemde in zijn toespraak het project een goed voorbeeld op het gebied van geavanceerde infrastructuur. Hij wees erop dat Extremadura vele mogelijkheden biedt voor dit soort innovatieve projecten. Zo is er voldoende grond, water en sociale cohesie. Er is voldoende capaciteit om onderzoek te doen waarmee de klimaatverandering beteugeld kan worden. Ons beleid voegt iets toe, het breekt niet af, aldus de president van Extremadura.

Innovatief onderzoek

Het gaat om een demonstratief innovatieproject, waarmee Acciona onderzoek naar verschillende technische oplossingen voor de installatie van zonnepanelen op (stuw)meren en waterbassins mogelijk zal maken. Ook zullen de productieve prestaties en installatie- en onderhoudskosten van de verschillende oplossingen worden geanalyseerd. Energiebedrijf Acciona zet hiermee een volgende stap o zich te positioneren in een toekomst met zonne-energie. Tot de meest innovatieve elementen behoren de installatie van bifaciale panelen, modules waarvan de achterzijde transparant is om lichtinval op de achterkant mogelijk te maken, en de mogelijkheid het paneel in een hoek van 90 graden te kunnen plaatsen. Op basis van de huidige opstelling zullen conclusies getrokken worden over de werking van de verschillende types zonnepanelen en de relatie tussen efficiëntie en kosten. Het streven is de meest geschikte combinatie te vinden voor de ontwikkeling van drijvende fotovoltaïsche installaties afgestemd op zonuren, wind of vochtigheid van de specifieke omgeving.

Voordelen drijvende panelen

Drijvende zonnepanelen hebben voordelen ten opzichte van op land of daken geïnstalleerde panelen. Zo leveren ze hogere prestaties door de lagere omgevingstemperatuur, liggen ze gunstigere ten opzichte van de zon, omdat ze vlakker geïnstalleerd kunnen worden en gaat er geen kostbare landbouwgrond verloren.

Nestplaats voor vogels

Het platform bestaat uit twee drijvende eilanden waar vogels uit de omgeving op kunnen nestelen. Ook zijn er enkele nestkasten geplaatst voor de kleine torenvalk, een beschermde soort die in het gebied leeft.

Dit vind je misschien ook leuk