Spanje registreert grootste toename besmettingen sinds eind april

door admin
Spanje registreert grootste toename besmettingen sinds eind april

Van de 1.229 nieuw geregistreerde besmettingen deden de meeste zich voor in de regio’s Aragón (352), Madrid (225), Baskenland (145) en Catalonië (121). In totaal zijn er in Spanje nu 285.430 mensen besmet met het coronavirus. Ondanks de forse toename spreekt crisiscoördinator Fernando Simón niet van een tweede epidemiologische golf. Daarvan is pas sprake als de verspreiding ongecontroleerd verloopt en dat is volgens Simón noch in Spanje, noch in de meeste andere Europese landen het geval. 

Aragón en Catalonië blijven grootste risicogebieden

De grootste zorg gaat momenteel uit naar de besmettingshaarden in Aragón, waar 203 op iedere 100 duizend inwoners besmet zijn en Catalonië waar 66 op de 100 duizend inwoners besmet zijn. “Het aantal nieuwe besmettingen in deze regio’s groeit onverwacht snel, in de rest van Spanje is dat ook het geval maar in veel mindere mate”, aldus Simón. Het hoge percentage besmette mensen zonder symptomen (meer dan 60%), reflecteert volgens de epidemioloog de grootschaligheid van het huidige testbeleid en de vroegtijdige opsporing van de mensen die mogelijk ook besmet zijn. Zo zijn er in de afgelopen week 75 duizend verdachte gevallen gedetecteerd, waarvan 98% inmiddels is getest. 

483 actieve besmettingshaarden

Enkele uren nadat het ministerie van Volksgezondheid melding maakte van 412 actieve besmettingshaarden, liet Simón weten dat het momenteel gaat om 483 besmettingshaarden met in totaal 5.700 positief geteste mensen. Bij 75% van deze haarden gaat het om maximaal tien besmette personen, de overige 25% van de haarden vormt een groot risico voor verdere verspreiding van het coronavirus onder de Spaanse bevolking. Volgens Simón ontstaan de meeste nieuwe besmettingshaarden in de familie-, vrienden- of recreatiesfeer. 

Risico op overlijden is statistisch niet groot

De gemiddelde leeftijd van mensen met covid-19 wordt steeds lager. In maart en april was dit nog 62 onder de mannen en 61 onder de vrouwen, deze maand was de gemiddelde leeftijd respectievelijk 45 en 41 jaar. Momenteel daalt het gemiddelde richting begin 30. Dat neemt echter niet weg, waarschuwt Simón, dat ouderen nu niet meer besmet zouden raken. Er is een licht stijgende lijn waarneembaar in het aantal ziekenhuisopnamen; in de afgelopen week waren dat er 438, waarvan 25 mensen op een intensive-care zijn opgenomen. De stijging van het aantal sterfgevallen neemt niet toe, in de afgelopen week waren dat er 10 waarmee in de afgelopen week het risico op overlijden aan covid-19 minder dan 0,4% was. 

Dit vind je misschien ook leuk