Ziekenhuizen in Madrid starten onderzoek naar ondervoeding covid-19-patiënten

door admin
Ziekenhuizen in Madrid starten onderzoek naar ondervoeding covid-19-patiënten

Om daar, en op andere vragen, een antwoord op te vinden starten 17 ziekenhuizen uit de regio Madrid samen een grootschalig onderzoek dat meer dan een jaar in beslag gaat nemen. Medici willen met het onderzoek dat geleid wordt door de Spaanse Vereniging voor Endocrinologie, Voeding en Diabetes van de regio Madrid (Sendimad) een antwoord krijgen op de vraag wat de gevolgen zijn van spiermassaverlies en ondervoeding op het functioneren in het dagelijks leven op langere termijn. 

Spierfunctieverlies is niet onschuldig

Iemand die een week in bed ligt, verliest 10% van zijn spiermassa. De meeste opgenomen covid-19 patiënten hebben veel langer dan een week in het ziekenhuis gelegen en hebben in deze periode niet bewogen omdat zij in veel gevallen kunstmatig beademd moesten worden. Veel covid-19-patiënten lijden na ziekenhuisontslag dan ook aan ernstig spierfunctieverlies, soms wel tot 80%. Dat is niet zo onschuldig als het lijkt, want spieren dienen niet alleen voor onze mobiliteit, maar hebben onder andere ook een belangrijke ontstekingsremmende functie en fungeren als energieopslagplaats om te kunnen bewegen, maar bijvoorbeeld ook om adem te kunnen halen. 

Diverse oorzaken voor eetlustverlies 

Covid-19-patiënten hoeven niet alleen te weinig voeding van hun spieren te hebben gekregen, ook kan ondervoeding zijn ontstaan door te weinig te eten. Bijna 10% van de patiënten die goed doorvoed het ziekenhuis binnenkwam, kwam er ondervoed weer uit. Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals diarree of braken als gevolg van de medicatie of sterk verminderde eetlust als gevolg van geur- en smaakverlies. Bovendien bemoeilijkte na de kunstmatige beademing in veel gevallen een pijnlijke keel het eetproces. Tijdens de coronapiek was het eenvoudigweg onmogelijk om bij alle patiënten in de gaten te houden of ze wel genoeg voeding binnenkregen. 

Impact ondervoeding op zorgkosten

Ondervoeding, met welke oorzaak dan ook, heeft een negatieve invloed op het herstel van covid-19. Patiënten waarbij sprake is geweest van ondervoeding, zullen na hun ziekenhuisontslag ook vaker aanspraak maken op de gezondheidszorg. Dat is een tweede doel van het onderzoek: antwoord krijgen op de vraag wat de impact is van de groep ondervoede covid-19 patiënten op het Spaanse zorgsysteem. De resultaten van een vooronderzoek hebben al uitgewezen dat de kosten voor patiënten die ondervoed zijn geweest 50% hoger liggen dan de kosten voor patiënten die niet ondervoed waren. 

Dit vind je misschien ook leuk