Pas als 3 situaties tegelijk optreden volgt mogelijk nieuwe lock down Spanje

door admin
Pas als 3 situaties tegelijk optreden volgt mogelijk nieuwe lock down Spanje

Ondanks dat het aantal besmettingen in Spanje toeneemt, sluiten zowel de Spaanse politiek als gezondheidsorganisaties een totale lockdown in het land vooralsnog uit. De drie situaties die zijn omschreven door epidemioloog en directeur van het coronacrisiscentrum (CCAES) Fernando Simón zijn als volgt:

1. Ongecontroleerde overdracht van Covid-19

In eerste instantie zou er sprake moeten zijn van een hoge mate van overdracht binnen een specifieke regio die niet gecontroleerd kan worden. De Spaanse epidemioloog, Fernando Simón, liet vorige week tijdens een persconferentie weten dat er in dit geval sprake is van veel besmette personen bij wie de oorsprong van de besmetting niet bekend is.

Hoewel Simón niet concreet ingaat op wanneer er volgens hem sprake is van ‘veel besmette personen’, gaat bijvoorbeeld Duitsland over tot een lockdown wanneer er in twee weken tijd per 100.000 inwoners 50 of meer mensen besmet raken.

In Aragón ligt dit cijfer echter een stuk hoger met in de laatste twee weken 503 gevallen per 100.000 inwoners. Zo ook in Catalonië met 150 besmette gevallen per 100.000 inwoners en 145 in Navarra. Ook in Baskenland, Madrid, de Balearen en Murcia wordt de drempel die Duitsland hanteert overschreden.

2. Covid-19-uitbraken met gevolgen voor heel Spanje

Van de tweede situatie is sprake als de uitbraak groot genoeg is dat deze gevolgen heeft voor een heel grondgebied, aldus Simón vorige week. Voorlopig hanteren diverse regiobesturen de eerdergenoemde chirurgische lockdowns door beperkende maatregelen te nemen voor een wijk, dorp, stad of provincie.

Door contactonderzoek wordt bekeken met hoeveel personen positief geteste mensen contact hebben gehad. In landen buiten Europa worden er weleens 100 contacten gelokaliseerd per besmette persoon, in de EU ligt het gemiddelde op 20. In Spanje ligt het gemiddelde aantal mensen een stuk lager, rond de 5 contacten wordt gelokaliseerd.

3. Ontoereikende maatregelen Spaanse autonome regio’s

In het laatste geval wordt besloten tot een totale lockdown wanneer de maatregelen van de autonome regiobesturen onvoldoende zijn of werken. De primaire zorgcentra dienen te worden voorzien van voldoende beschermende middelen en personeel. In Madrid is dat volgens diverse vakbonden niet het geval, waardoor zorgcentra soms zijn gesloten. Dit soort klachten worden ook gemeld vanuit Aragón en Baskenland.

Alleen als situatie ‘zeer alarmerend’ is

Na de traumatische ervaringen in landen die in maart en april een lock down hebben doorgevoerd, wordt een algehele landelijke quarantaineperiode nu alleen overwogen als de situatie rond het aantal Covid-19 besmettingen ‘zeer alarmerend’ is. Dit bevestigde de directeur van de afdeling Volksgezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie Maria Neira op 8 augustus in een interview met het Spaanse persbureau EFE. Dat is nu bij lange na niet het geval. Zeker niet, gezien het zeer lage aantal ziekenhuisopnames en het feit dat gezondheidscentra en ziekenhuizen over voldoende capaciteit beschikken om patiënten te behandelen. 

Dit vind je misschien ook leuk