Spanje biedt van EU-landen minste hulp aan bedrijven in coronacrisis

door admin
Spanje biedt van EU-landen minste hulp aan bedrijven in coronacrisis

Deze conclusies worden getrokken in een document van de Banco de España over overheidssteun en fiscale beleidsmaatregelen. De Spaanse bank vergelijkt de reactie van de voornaamste EU-landen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op de coronapandemie en concludeert: “De goedgekeurde steunpakketten zijn vergelijkbaar in aard, maar de werking en het totale volume, de dekkingsniveaus van de leningen, de voorwaarden en de kosten verschillen van land tot land.”

Spanje achteraan in bieden directe steun

Andere grotere economieën zoals Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië kiezen ervoor hun bedrijven te helpen met subsidies en directe betalingen om ondernemingen te steunen en de belastingdruk te verlichten. Spanje gaat hier anders mee om en biedt vooral indirecte steun zoals betalingsuitstel voor leveringen en huren en moratoria voor hypotheken.

Overheidssteun Spanje stuk lager dan andere economieën Europa

Spanje staat duidelijk achteraan in de rij als het gaat om directe steun voor bedrijven, zo schreef La Vanguardia op maandagochtend. Ook is er een aanzienlijk verschil in het bedrag dat Spanje als overheidssteun beschikbaar stelt in vergelijking met andere Europese economieën. In eerste instantie werd door het officiële kredietinstituut (ICO) een bedrag van 100 miljard miljoen euro (8 procent van het BBP) beschikbaar gesteld. Vervolgens werd nog eens 40 miljard euro goedgekeurd voor de financiering van bedrijfsinvesteringen.

Overheidssteun Duitsland, Italië, VK en Frankrijk vele malen hoger

De 8 procent van het BBP van Spanje valt in het niet bij het deel dat andere grote economieën in Europa uitgeven om bedrijven te steunen in de coronacrisis. In Duitsland werd een bedrag van 820 miljard euro (24 procent van het BBP) begroot voor steun aan Duitse bedrijven. Het steunpakket van de Italiaanse overheid omvat 450 miljard euro (25 procent van het BBP). De Franse regering heeft 300 miljard euro (12 procent van het BBP) uitgegeven aan leningen voor Franse bedrijven en het Verenigd Koninkrijk gaf bijna 366 miljoen euro uit aan de Britse bedrijven om overeind te blijven.

Hoewel Spanje tot een van de grootste economieën van de eurozone behoort, blijft het land achter qua totaalbudget en directe steun aan bedrijven. Desalniettemin heeft Spanje tot medio juni al wel een groot deel van het budget uitgegeven in tegenstelling tot andere EU-landen.

Dit vind je misschien ook leuk