Berichten in media over nieuwe lockdown Spanje blijken onzin

door admin
Berichten in media over nieuwe lockdown Spanje blijken onzin

De tekst was van Britse oorsprong en lokte om begrijpelijke reden veel paniek uit onder ondernemers en vakantiegangers in Spanje en bereikte via de Britse sociale media ook die van Nederlanders in Spanje. Het bericht was onder meer te lezen in de Britse kranten met Spaans nieuws Euroweeklynews, Spaintoday.es en Global247news en blijkt NIET te kloppen. De aangehaalde bronnen zijn onduidelijk en het bericht wordt niet bevestigd door officiële bronnen. 

“Pedro Sanchez zal Spanje op vrijdag 18 september opnieuw afsluiten nu het land aan het strijden is om de toegenomen uitbraken met het coronavirus in toom te houden”, schrijven de kranten die zich baseren op uitspraken van ‘ministers uit het Congres’. De lock down zou in drie fases worden ingevoerd. De eerste zou niet-essentiële reizen naar Spanje verbieden en de grenzen met buurlanden Frankrijk en Portugal sluiten en burgers kunnen hun gemeentes niet verlaten. In de tweede fase zouden niet-essentiële beroepen niet meer uitgeoefend kunnen worden en dus bars, restaurants en hotels zouden moeten sluiten en in de derde fase tot slot zouden mensen hun huizen alleen mogen verlaten voor essentiële zaken als boodschappen doen of doktersbezoek. 

Fact checkers

Diverse websites die nieuws checken op waarheidsgetrouwheid hebben bevestigd dat het bericht over een nieuwe lock down in Spanje niet klopt. Het is door geen enkele officiële bron bij de regering in Spanje bevestigd. Bovendien zou een landelijke lockdown vooraf gegaan moeten worden door een Staat van Alarm. Tot die tijd beslissen de autonome regio’s over eventuele lokale lock downs of mobiliteitsbeperkingen van burgers. En van een nieuwe Staat van Alarm is geen sprake. 

In SaludSinBulos wordt profesor Joan Carles March van de Andalusische School voor Volksgezondheid aangehaald die zegt dat als er al gesproken zou worden over een lock down het heel raar zou zijn om een datum zo ver in de toekomst te noemen. Het is pas over 6 weken 18 september en het is onmogelijk om nu al zo ver vooruit te kijken en dit soort belangrijke beslissingen te nemen. ‘Het virus doet niet aan data’, aldus March. 

In Newtral staat eveneens bevestigd dat de bronnen van de oorspronkelijke tekst niet eenduidig zijn. Er wordt afwisselend gesproken over ‘ministers van het Congres’ en over twee ‘leden van het Congres’. Het is nogal wat anders of een minister zo een uitspraak doet of dat die wordt gedaan door een parlementslid.

Spanje doet alles om ‘massale opsluiting te voorkomen’

Twee dagen eerder, op 8 augustus, zei de directeur van Volksgezondheid en Milieu van de Wereldgezondheidsorganisatie María Neira nog in een interview dat door EFE werd gepubliceerd dat Spanje er alles aan zal doen om een ‘massale oplsuiting’ te voorkomen. “Vandaag denken we dat het niet nodig is en het belangrijkste is ook om het te vermijden vanwege de economische consequenties en de gevolgen van zo’n situatie op de geestelijke gezondheid in het land en omdat dan de basisvoorzieningen in de gezondheidszorg niet meer kunnen worden verleend. Men moet zeer strategisch en tactisch te werk gaan bij de toepassing van dit soort maatregelen.”

Covid-19 in Spanje op maandag 10 augustus

Op maandag werden 8.618 nieuwe besmettingen sinds vrijdag gemeld door het Spaanse ministerie van Volksgezondheid en 1.486 in de laatste 24 uur. De regio’s met de meeste geregistreerde besmettingen zijn Catalonië, Aragón en Andalusië. In de laatste week zijn 65 mensen die positief getest waren op COVID-19 overleden. 38 hiervan in Aragón. In totaal 750 mensen met Covid-19 zijn opgenomen in ziekenhuizen in de laatste week. De meeste in Aragón (259), Valencia (79), Andalusië (78). 45 mensen liggen met Covid-19 op de Intensive Care. 

Dit vind je misschien ook leuk