Naam emeritus-koning Juan Carlos I uit straatbeeld Spanje

door admin
Naam emeritus-koning Juan Carlos I uit straatbeeld Spanje

Zo deed gisteren Podemos het voorstel om de naam van het park Rey Juan Carlos I in Madrid te wijzigen. De partij stelde direct een nieuwe naam ‘Trece Rosas’ voor, ter nagedachtenis aan de socialistische vrouwen die aan het eind van de Spaanse burgeroorlog zijn vermoord.

Park- en straatnamen moeten ode zijn aan democratisch Spanje

Podemos is van mening dat het park een ode moet zijn aan hen die vochten voor de democratie. Hoewel Juan Carlos I in zijn beginjaren Spanje van een dictatuur naar een moderne democratie heeft geleid, mag het volgens Podemos niet zo zijn dat de ernstige misdrijven die het voormalig staatshoofd gepleegd zou hebben ongestraft blijven. “Dat is in strijd met het democratisch beginsel, dat iedereen voor de wet gelijk is”.

Las Trece Rosas is de naam die is gegeven aan dertien jonge vrouwen die op 5 augustus 1939, vier maanden na het eind van de Spaanse burgeroorlog, werden gefusilleerd door Franquistische soldaten. Deze strijd voor de democratie werd geleid door Julia, Dionisia, Victoria, Elena, Virtudes, Carmen, Pilar, Blanca, Adelina, Martina, Ana, Luisa en Joaquina, alle dertien vermoord tijdens Franco’s dictatuur. In 2005 werd een stichting opgericht (Fundación Trece Rosas) om hen te eren en te herinneren.

Naam Juan Carlos I uit straatbeeld Spanje

Het verzoek in Madrid om de naam van emeritus-koning Juan Carlos I niet meer te gebruiken staat niet op zich. De afgelopen weken zijn er meer van dit soort voorstellen gedaan om de naam van de voormalige koning van Spanje weg te halen uit het straatbeeld van Spanje. In Gijón (Asturië) wordt de straatnaam van de Avenida de Juan Carlos I verwijderd omdat deze niet meer voldoet aan de ‘morele en democratische waarden’. Hoewel het verwijderen van de naam is goedgekeurd, is er vooralsnog geen nieuwe straatnaam gekozen.

In Vitoria-Gasteiz (Baskenland) zijn de naamborden van Avenida de Juan Carlos eind juli al weggehaald. De nieuw gekozen naam is ‘8 de Marzo’, naar de internationale vrouwendag. Ook de gemeente Pinto in Madrid heeft de naam van het Parque Municipal Juan Carlos I en een standbeeld van de voormalige koning van Spanje al verwijderd. Pinto pakt het echter democratischer aan en liet weten in september de inwoners bij het kiezen van een nieuwe naam te willen betrekken.

Dit vind je misschien ook leuk