Spanje op weg naar miljoen mensen die met vervroegd pensioen zijn

door admin
Spanje op weg naar miljoen mensen die met vervroegd pensioen zijn

De voortekenen voor de komende maanden zijn niet postitief, schrijft de krant El Español hier. Advocatenkantoren werken aan talloze collectieve ontslagregelingen die zijn ingesteld en die duizenden ontslagen tot gevolg zullen hebben nog voor dit jaar eindigt. Hier komt de impact op de arbeidsmarkt van de mogelijke fusie tussen de twee grote Spaanse banken Bankia en CaixaBank nog bij.

Op dit moment maken daarom steeds meer bedrijven en werknemers gebruik van een regeling tot vervroegd pensioen om te besparen op personeelskosten. Ze betalen hun werknemers dan slechts een deel van hun salaris uit en betalen de sociale zekerheidspremies tot de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. 

Volgens schattingen van de arbeidskantoren die de toepassing van dit soort regelingen verwerken zal het cijfer van nieuwe vervroegde pensioenregelingen in Spanje dit jaar verdubbelen. Dat betekent dat aan het einde van 2020 er 200.000 nieuwe mensen bij zijn gekomen die vervroegd hebben kunnen uittreden vanwege de economische crisis veroorzaakt door Covid-19.

Hier moet wel benadrukt worden dat deze ontslagformule niets te maken heeft met vervroegde uittreding en dat het niet voorkomt in het nationale rechtsstelsel. In werkelijkheid is het niets meer dan een ontslagformat waarbij de getroffen werknemer werkloos wordt. Daarom zijn er geen officiële gegevens over bekend.

El Español schrijft dat volgens bronnen bij de vakbonden het aantal vervroegde pensionarissen in Spanje de laatste jaren bleef schommelen rond de 600.000. Dit cijfer kan dit jaar op 800.000 uitkomen en zelfs nog hoger komen te liggen in 2021.

Het probleem is dat deze groep vervroegde pensionarissen de lijst van de inactieve bevolking langer zal maken, waar ook studenten, huisvrouwen en -mannen, arbeidsongeschikten, mantelzorgers of mensen die kapitaalinkomsten verkrijgen waardoor ze zonder baan kunnen leven. 

Op termijn wordt het systeem onhoudbaar omdat steeds minder werkenden de mensen moeten onderhouden die van de publieke sector afhankelijk zijn. Nu onderhouden in Spanje 15,3 miljoen werkenden in de private sector 17 miljoen niet-werkenden in die sector. In die 17 miljoen zitten ook circa 3,2 miljoen ambtenaren. Hierbij moeten 9,8 miljoen gepensioneerden bij op worden geteld en 3,8 miljoen werklozen en de 812.438 personen die zich op dit moment in een tijdelijke ontslagregeling (ERTE) bevinden als gevolg van de gezondheidscrisis rond Covid-19. 

Volgens de laatste gegevens over juli van het ministerie van Sociale Zaken ontvingen 4,2 miljoen personen in Spanje een uitkering van de overheid. De totale uitgaven aan uitkeringen bedroeg in juli 3.2 miljard euro. 

Dit vind je misschien ook leuk