Orka’s vallen zeilboten aan voor Spaanse en Portugese kust

door admin
Orka's vallen zeilboten aan voor Spaanse en Portugese kust

Verschillende boten liepen flinke schade op en een bemanningslid raakte gewond toen zijn boot werd geramd, nadat deze werd omcirkeld door de groep orka’s die tijdens de aanvallen ‘harde fluitgeluiden’ uitwisselden. De dieren waren zelfs gezamenlijk in staat de schepen te draaien en op te tillen.

De typisch zwart-wit gekleurde dieren zijn het grootste lid van de familie van de dolfijnen en mannetjes kunnen 8 meter lang worden en 10.000 kilo wegen. Ze zijn intelligent en jagen in teamverband op zeeleeuwen, zeehonden en andere zoogdieren zoals jonge walvissen. 

De laatste aanval vond vrijdag plaats voor de kust van het Spaanse A Coruña. Een 11 meter lange boot werd meer dan 15 keer geramd door een orka. Toen de boot, die stuurloos was geraakt, terug werd gesleept naar de haven in Spanje keerde een van de orka’s terug om nog eens aan te vallen. 

Gelijksoortige aanvallen vonden ook plaats voor de kust van de Spaanse stad Vigo. Klik hier voor een video van deze aanval. Een van de aangevallen jachten verloor een deel van zijn roer na de aanvaring met de orka’s. 

De Spaanse kustwacht waarschuwt op Twitter zeilschepen afstand te bewaren, ondanks dat het erop lijkt dat de orka’s zelf de boten achtervolgen. Volgens wetenschappers is dat uiterst ongebruikelijk en ze snappen niet wat deze dieren beweegt. Wel vermoeden ze dat de dieren stress hebben omdat ze in hun bestaan als groep zouden worden bedreigd. Biologen die orka’s in de Straat van Gibraltar bestuderen, vermoeden dat het gaat om eenzelfde groep dieren die de aanvallen pleegt.

Dit vind je misschien ook leuk