Madrid overweegt heropening noodziekenhuis en lokale lockdowns

door admin
Madrid overweegt heropening noodziekenhuis en lokale lockdowns

Gisteren werden opnieuw 1.854 mensen positief getest op Covid-19 in de regio Madrid. Vanwege de steeds toenemende cijfers schreef de Spaanse krant El Mundo donderdagochtend dat Madrid vrijdag maatregelen zal presenteren om het virus zo goed mogelijk in te dammen en de patiënten de juiste zorg te blijven geven.

Opnieuw openen van noodziekenhuis in Ifema-beurs Madrid

Hoewel de Madrileense regiominister van Volksgezondheid verwacht dat de zorg in Madrid het aankan, worden wel maatregelen voorbereid die genomen kunnen worden als de situatie verder verslechtert. Een van die maatregelen is het opnieuw openen van het noodziekenhuis in de Ifema-beurs om reguliere ziekenhuizen te ontlasten en ervoor te zorgen dat de zorg voor andere patiënten door kan blijven gaan. Op dit moment wordt 16 procent van de reguliere ziekenhuisbedden bezet door coronapatiënten en op de IC is er een bezettingspercentage van 40 procent.

De maximale capaciteit van het noodziekenhuis is 5.000 reguliere ziekenhuisbedden en 500 IC-bedden. Al het gebruikte materiaal en machines zijn opgeslagen en staan klaar om opnieuw geïnstalleerd te worden als het ziekenhuis wordt heropend. Het tijdelijke ziekenhuis werd begin mei gesloten omdat de regionale ziekenhuizen de coronapatiënten weer op konden vangen. Bij het sluiten van het noodziekenhuis werd al rekening gehouden met een mogelijke tweede golf aan besmettingen.

Chaos in regioregering Madrid over lokale lockdowns

Een andere maatregel die momenteel wordt besproken – en waar nogal wat onduidelijkheid over is ontstaan – zijn lokale lockdowns (oftewel selectieve opsluitingen) in Madrid. Antonio Zapatero, de vicevoorzitter van Volksgezondheid in Madrid, zorgde woensdagochtend voor chaos in de regioregering toen hij aankondigde dat diverse gebieden in Madrid, waar het virus het hardst om zich heengrijpt, opnieuw in totale lockdown zullen gaan. Voorafgaand communiceerde hij deze beslissing per Whatsapp aan regiopresident Isabel Díaz Ayuso, in de veronderstelling dat zij alle keuzes die goed zijn voor de inwoners van Madrid wel zou steunen.

Díaz Ayuso floot hem vervolgens terug en liet weten dat deze maatregel nog niet is goedgekeurd door de regioregering en dat de precieze maatregelen pas vrijdag zullen worden gecommuniceerd.

Dit vind je misschien ook leuk