Spaanse banken starten hypotheekstrijd met gunstige voorwaarden

door admin
Spaanse banken starten hypotheekstrijd met gunstige voorwaarden

Met deze jacht op nieuwe klanten is de hypotheekmarkt in Spanje weer enigszins aangetrokken, maar blijft nog steeds onder het niveau van vóór de noodtoestand. Nieuwe hypotheken worden nauwelijks nog afgesloten, dus zagen de banken zich genoodzaakt om de al bestaande klanten met hypotheken bij andere financiële instellingen weg te halen. 

Gunstige hypotheekvoorwaarden

Voor consumenten betekenen de wijzigingen van de hypotheekvoorwaarden dat het de moeite loont om het hypotheekaanbod van andere instellingen te onderzoeken en eventueel de eigen bestaande hypotheek ergens anders onder te brengen. Zo kunnen de rentepercentages en de commissies ergens anders gunstiger zijn, kan de aflossingsperiode worden gerekt of kunnen andere banken een hypotheek verlenen zonder aankoopverplichting van overige financiële producten. Wat echter niet kan worden veranderd bij de overstap naar een andere bank, is de hoogte van het hypotheekbedrag of de naam van de hypotheekhouder. Uit cijfers van statistiekbureau INE blijkt dat het aantal hypotheekoverzettingen dit jaar al met 48% is toegenomen, in mei was dit zelfs 51%, een tendens die ook in juni nog aanhield. Sinds mei gaan dan ook steeds meer banken over tot het aanpassen van hun hypotheekvoorwaarden. 

Tegenofferte van huidige bank

Volgens bankvergelijkingssite iAhorro.com duurt het proces voor het omzetten van een hypotheek zo’n 40 dagen. Als bij een andere bank gunstigere voorwaarden zijn gevonden en een offerte is aangevraagd, krijgt de klant tien dagen bedenktijd om deze al dan niet te accepteren. Als de offerte wordt ondertekend, wordt de oorspronkelijke bank door de nieuw gecontacteerde bank daarvan op de hoogte gesteld en krijgt deze 15 dagen de tijd om zijn klant eveneens een nieuw aanbod te doen met betere voorwaarden dan die zijn opgenomen in het huidige contract. Als deze tegenofferte niet wordt geaccepteerd of deze niet binnen 15 dagen is aangeboden door de bank, wordt de hypotheek overgeheveld naar de nieuwe aanbieder. 

Niet kosteloos

Het is daarbij wel goed te bedenken of het overzetten van de hypotheek echt de moeite waard is, omdat niet alleen de voorwaarden gunstiger zijn, maar daar tegelijkertijd ook een prijskaartje aanhangt. Zo komen er nog overdrachtskosten en in sommige gevallen ook taxatiekosten bij. Fiscaal heeft het overzetten van een hypotheek bij een andere financiële instelling geen gevolgen; ook na overzetting kan de hypotheekrente worden afgetrokken bij de belastingaangifte. 

Dit vind je misschien ook leuk