Steeds minder Spanjaarden willen zich in laten enten tegen Covid-19

door admin
Steeds minder Spanjaarden willen zich in laten enten tegen Covid-19

Dit blijkt uit onderzoek van het Spaanse centrum voor sociologisch onderzoek CIS. 40 procent van de Spanjaarden geeft aan zich niet te willen laten inenten tegen Covid-19. 44,4 procent van de ondervraagde personen staat wel positief tegenover een Covid-19-vaccin.

Uit eerder onderzoek door Ipsos en het World Economic Forum bleek dat 72 procent van de deelnemers uit Spanje zich wel zou laten vaccineren. Bovendien toonde dit onderzoek aan dat Spanjaarden in vergelijking met de bevolking van andere landen het meest angstig waren voor mogelijke bijwerkingen van het vaccin. Deze angst lijkt in een paar weken tijd behoorlijk toegenomen te zijn.

Strengere beperkingen in Spanje

Naast vragen over hoe Spanjaarden tegenover het inenten tegen Covid-19 staan, trokken de onderzoekers van CIS ook andere conclusies. Een grote meerderheid van de Spanjaarden vindt namelijk dat er strengere beperkingen moeten worden opgelegd in Spanje om het coronavirus onder controle te krijgen. 26 procent van de Spanjaarden vindt de huidige maatregelen voldoende.

Ruim 12 procent van de ondervraagden heeft medische hulp gezocht toen hij of zij last had van coronagerelateerde klachten. Een overgrote meerderheid (ruim 70 procent) van hen liet weten tevreden of zeer tevreden te zijn over de geboden zorg. Van de mensen die uiteindelijk positief zijn getest op Covid-19, hebben vier van de vijf Spanjaarden thuis kunnen herstellen van het coronavirus.

Zorgen over de gezondheidszorg in Spanje

Bijna alle ondervraagden maken zich zorgen over de ontwikkelingen van het coronavirus in Spanje en specifieker over of de zorg het aankan. 84 procent van de Spanjaarden denkt dat het Spaanse zorgsysteem veranderd moet worden om beter om te kunnen gaan met de pandemie. Bijna 95 procent van de Spanjaarden is van mening dat er meer middelen en personeel nodig zijn om deze strijd te voeren en bijna 90 procent vindt dat de coördinatie tussen autonome regio’s in Spanje beter kan.

Dit vind je misschien ook leuk