Opnieuw aanval op schip door orka’s voor Spaanse kust

door admin
Opnieuw aanval op schip door orka's voor Spaanse kust

De Zwitserse boot Swiss Lady vaarde om 5.48 uur op ongeveer 4,5 kilometer voor de kust van de Toren van Hercules in de stad A Coruña toen ze de kustwacht alarmeerden. Ze meldden dat hun zeilboot diverse stoten had gekregen van de orka’s en dat ze hulp nodig hadden. Geen van de drie opvarenden, twee Zwitsers en een Duitser, raakte gewond. Of de boot beschadigd is geraakt is nog niet bekend. De boot werd door de kustwacht terug naar de jachthaven van A Coruña vergezeld.

De orka-aanval van zondag staat nu te boek als de derde aanval door orka’s binnen één week tijd. De voorgaande aanvallen vonden een week geleden op maandag plaats toen twee schepen ten oosten van Cedeira werden geramd en ook beschadigd raakten. Een van de boten verloor het roer en beide schepen moesten terug naar de haven worden gesleept omdat ze daar niet meer op eigen gelegenheid konden komen.

De nautische club van A Coruña geeft in La Voz de Galicia aan dat er de laatste weken vijf boten met beschadigingen als gevolg van de orka-aanvallen de haven zijn binnengekomen. Op 12 september werd de Beautiful Dreamer geramd op zes mijl van de Cabo Prior vandaan. De romp en het roer van dit Britse schip liepen beschadigingen op. 

Daarvoor was het de beurt aan Exit One en de Franse boten Aqua en Isabel II. De aanval door de dieren op het laatstgenoemde schip werd gezien door vissers die op een boot vlakbij waren.

Speels vermaak of stress?

Zeelieden in de buurt zijn verbaasd door het gedrag van de orka’s. Dit zijn normaal gesproken vredelievende, intelligente, speelse en sociale dieren en ze hebben nog nooit zoiets meegemaakt. Bij de watersportclub denkt men dat het misschien om jonge mannetjes-orka’s gaat die dit gedrag hebben ontwikkeld als entertainment. Wetenschappers die dolfijnen en walvissen bestuderen vermoeden eerder dat het gaat om stress onder de orka’s die de schepen als bedreiging zien en ze daarom aanvallen. 

Dit vind je misschien ook leuk