Grote groep grienden aangespoeld op strand in Spanje

door admin
Grote groep grienden aangespoeld op strand in Spanje

Op maandagochtend 28 september werden de hulpdiensten gebeld met een melding dat een grote groep grienden zich te dicht voor de kust van Tranqueru in Carreño (Asturië) bevonden. Onmiddellijk werd een protocol in werking gesteld waardoor strandwachten de hele dag de groep in de gaten hielden. De groep bewoog zich urenlang zo’n 300 meter van de kustlijn.

Moeilijk te bereiken strand

In de namiddag stopte de groep voor de kust van Cala Morís, een rotsachtig gebied dat ook voor reddingswerkers lastig te bereiken is. Diverse politie-eenheden, leden van Club Delfín en inwoners wisten het strand te bereiken waar sommige grienden zich in ondiep water bevonden. Een grote meerderheid was zelfs compleet aangespoeld en bevond zich op het droge en lagen op rotsen en stenen.

Reddingsoperatie tot diep in de nacht

De reddingswerkers hadden het moeilijk om alle dieren weer veilig in zee te krijgen. Veel van de dieren zijn langer dan 3 meter en wegen meer dan duizend kilo. De reddingsoperatie duurde tot diep in de nacht en sommige grienden lukte het pas vanochtend om met hulp in zee te komen.

Nog te vroeg om te spreken van een succesvolle reddingsactie

Een van de reddingswerkers vertelt: “Het is ons gelukt om ze allemaal weer terug in zee te krijgen. Toch kan er nog niet worden gesproken van een succesvolle operatie aangezien sommige dieren lang op het droge hebben gelegen en verwondingen hebben opgelopen door de rotsen en stenen. Het is de bedoeling om vandaag met boten de groep te bereiken en de grienden te onderzoeken om te zien in welke conditie ze zich bevinden. We proberen uiteraard zoveel mogelijk van hen te redden.”

Volgens de voorzitter van Cepesma, het coördinatiecomité voor de studie en bescherming van mariene soorten, is dit de eerste keer sinds dertig jaar dat er zoveel grienden zijn gestrand voor de kust van Asturië.

Dit vind je misschien ook leuk