Spanje bereikt voorlopig akkoord over steun aan zelfstandigen

door admin
Spanje bereikt voorlopig akkoord over steun aan zelfstandigen

Het voorlopige akkoord gaat over de steun van de regering aan zelfstandigen aangezien veel zelfstandigen hun activiteiten deels of volledig moeten neerleggen vanwege het coronavirus. De Raad van Ministers zal naar verwachting de set aan maatregelen vandaag goedkeuren.

“Veel zelfstandigen in Spanje kunnen we helpen, helaas niet iedereen”

“De sociale zekerheid zal opnieuw uitkeringen toekennen aan zelfstandigen die hun activiteiten (opnieuw) moeten neerleggen vanwege de geldende coronamaatregelen. Ook wordt het voor getroffen seizoenarbeiders gemakkelijker om steun aan te vragen.”

Deze mededeling deed Lorenzo Amor, voorzitter van ATA (de nationale federatie van zelfstandigenverenigingen) gisteren via Twitter. Volgens berekeningen van het ATA gelden de nieuwe steunmaatregelen voor zo’n 600.000 zelfstandigen in Spanje.  “Hiermee kunnen we veel zelfstandigen in Spanje beschermen tegen de economische gevolgen van de coronapandemie, hoewel we ons ervan bewust zijn dat een ander deel van de zelfstandigen deze situatie niet kan volhouden.”

Om welke maatregelen voor zelfstandigen in Spanje gaat het?

Als zelfstandigen kunnen aantonen dat hun inkomsten met 75 procent zijn gedaald of dat ze hun deuren helemaal hebben moeten sluiten dan kunnen ze aanspraak maken op een buitengewone uitkering ter hoogte van 50 procent van het basisinkomen. Wanneer de zelfstandige de minimale bijdrage aan de sociale zekerheid betaalt dan zal de buitengewone uitkering 472 euro per maand bedragen.

Bovendien zal de sociale zekerheid de bijdrage van de zelfstandige gedurende twee maanden verlagen, de maand waarin het bedrijf moet sluiten en de maand daarna. Ook kunnen zelfstandigen met een vast inkomen of zelfstandigen die korter dan een jaar geleden zijn gestart in aanmerking komen voor steun op voorwaarde dat hun inkomen niet boven het SMI (minimum interprofessioneel salaris) uitkomt.

Dit vind je misschien ook leuk