Bijna helft van jongeren in Spanje heeft geen baan.

door admin
Bijna helft van jongeren in Spanje heeft geen baan.

Maar liefst 43,9 procent van de jongeren onder de 25 jaar heeft geen baan. Ten opzichte van juli nam in augustus de werkloosheid onder jongeren in Spanje toe met 2,2 procent. Italië volgt na Spanje met 32,1 procent jeugdwerkloosheid en wordt op de voet gevolgd door Colombia (28,2 procent) en Portugal (26,3 procent).

Afnemende werkloosheid in OESO-landen

Kijkende naar de werkloosheid onder alle werknemers was eind juni het gemiddelde werkloosheidspercentage in de 37 OESO-landen 11,4 procent, terwijl dat aan het einde van vorig jaar nog 5,2 procent was. In juli daalde de werkloosheid naar 8 procent en in augustus is het gemiddelde werkloosheidspercentage verder gedaald tot 7,4 procent.

VS en Canada verlagen werkloosheid OESO

De Spaanse nieuwssite Libre Mercado melde dinsdag dat er in de Verenigde Staten in september 661.000 mensen weer aan het werk zijn gegaan. Een schril contrast met de 530.000 werknemers in Spanje die vorige maand hun baan kwijtraakten. In deze cijfers worden mensen met een ERTE-regeling vooralsnog niet meegerekend.

In de Verenigde Staten (- 1,8%) en Canada (- 0,7%) daalde de werkloosheid in augustus aanzienlijk omdat mensen met een tijdelijke ontslagregeling weer aan het werk zijn gegaan. Deze daling compenseerde zelfs de lichte stijging in Europese landen. Griekenland registreerde namelijk het hoogste werkloosheidspercentage van 18,3 procent, gevolgd door Spanje (16,2%), Litouwen (9,6%) en Frankrijk (7,5%). In de hele eurozone nam in augustus de werkloosheid met 0,1 procent toe naar 7,4 procent.

Spanje kent grote kloof werkloosheid mannen en vrouwen

Wederom is er onderzoek gedaan naar de werkloosheid onder mannen en vrouwen. In Colombia is dit verschil het grootst: 22,3 procent van de vrouwen heeft daar geen baan tegenover 14,1 procent van de mannen. Na Colombia laat Spanje de grootste kloof tussen mannen en vrouwen zien: in augustus bedroeg de werkloosheid onder vrouwen in Spanje 17,2 procent en mannen 15 procent.

Dit vind je misschien ook leuk