Volgens nieuwe EU-kleurcodes krijgt heel Spanje rood reisadvies

door admin
Volgens nieuwe EU-kleurcodes krijgt heel Spanje rood reisadvies

De kleurcodes worden gebaseerd op het actuele aantal besmettingen en het percentage positieve tests in een gebied. Dinsdag kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU dit overeen. Deze afspraak moet een einde maken aan de chaotische lappendeken van kleurcodes die reizigers erg onzeker maakte over hun geplande reizen. Zo kwam het voor dat voor Duitsers Spanje toegankelijk gebied was, voor Belgen rood en voor Nederlanders oranje. 

Wel is het zo dat landen nog steeds zelf bepalen welke inreisrestricties er bij een kleur horen. Bijvoorbeeld het verplicht kunnen overleggen van een negatief tesresultaat of een quarantaineplicht. Als een gebied groen is dan mag er in alle gevallen vrij gereisd worden zonder beperkingen. De kaart wordt straks elke week gepubliceerd op de website van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding

De EU-kleurcodes zijn als volgt:

Groen: de cumulatieve virusincidentie over 14 dagen is minder dan 25 gevallen per 100.000 inwoners en het percentage positieve tests is minder dan 4 procent.

Oranje: Het 14-daagse virusincidentiegetal is minder dan 50 gevallen per 100.000 mensen, maar het percentage positieve tests is 4 procent of meer. Óf als het cumulatieve meldingsgetal varieert van 25 tot 150 maar het percentage positieve tests minder is dan 4 procent. 

Rood: de cumulatieve virusincidentie is 50 of meer per 100.000 mensen en het percentage positieve tests is 4 procent of meer óf de virusincidentie over 14 dagen cumulatief is meer dan 150.

Heel Spanje rood

Voor Spanje betekent dit volgens de huidige gegevens verstrekt door het ministerie van Volksgezondheid dat het land er op de Europese kaart helemaal rood uitziet. Ook voor relatief goed ‘presterende’ regio’s Canarische Eilanden (virusincidentie van 87,26 en percentage positieve tests 4 procent) als Valencia (virusincidentie van 95,9 en percentage positieve tests 9 procent). 

Dit vind je misschien ook leuk