Medicijn van Spaanse wetenschapper kan miljoenen levens redden

door admin
Medicijn van Spaanse wetenschapper kan miljoenen levens redden

De Spaanse biotechnoloog en immunoloog César de la Fuente is er samen met een onderzoeksteam in geslaagd om van wespengif een synthetisch antibioticum te maken dat multiresistente bacteriën uitschakelt. De onderzoeksresultaten zijn hoopgevend, want 80 procent van de muizen die in het onderzoek het antibioticum kregen toegediend, overleefde daarmee een infectie met resistente bacteriën. 

Medicijn kan miljoenen levens redden

De la Fuente herschikte in het onderzoek de moleculaire structuur van het wespengif waardoor het onschadelijk is voor mensen, maar dodelijk voor resistente bacteriën. Als het medicijn wordt goedgekeurd kan het worden ingezet voor honderden verschillende soorten infectieziekten en kunnen er wereldwijd miljoenen mensenlevens mee worden gered. 

José Miguel Cisneros, hoofd van de afdeling Infectieziekten van het Hospital Virgen del Rocío in Sevilla, is enthousiast over de onderzoeksresultaten van de la Fuente. Het gaat volgens Cisneros om een onderscheidende en innovatieve benadering van een van de grootste vraagstukken binnen de mondiale gezondheidszorg. 

Niet behandelbare infecties worden belangrijkste doodsoorzaak

Door het ontbreken van een effectief en veilig antibioticum, overlijden alleen al in Spanje jaarlijks meer dan 35 duizend mensen aan een infectie met multiresistente bacteriën. Wereldwijd zijn dit er 700 duizend per jaar, een getal dat zonder komst van een effectief medicijn in de toekomst nog aanzienlijk zal oplopen. Volgens een berekening van de WHO zullen in 2050 zonder effectief antibioticum 10 miljoen mensen per jaar overlijden aan een niet behandelbare infectie. Daarmee is over dertig jaar een infectie met multiresistente bacteriën doodsoorzaak nummer één geworden. 

De la Fuente laat weten dat de antibiotische werking van het wespengif, in wetenschappelijke kringen bekend als Vespula Lewisii, al jarenlang bekend is, maar dat de extreme giftigheid ervan een medicinale toepassing tot nu toe verhinderde. Met een herschikking van de moleculen in het gif, is het de la Fuente gelukt om deze schadelijke werking te elimineren. 

Dubbele werking 

Het wespengif is niet alleen antibiotisch, maar heeft daarnaast ook ontstekingsremmende eigenschappen. Dat maakt de effectiviteit van het wespengif nog sterker, omdat infecties altijd ontstekingsreacties uitlokken. Juist door deze ontstekingsreacties kunnen mensen ernstig ziek worden en uiteindelijk overlijden.

Het is voor het eerst dat dierlijk gif gebruikt wordt voor de ontwikkeling van een antibioticum. De volgende stap in het onderzoek is de preklinische fase, waarin het antibioticum wordt getest op proefpersonen. Deze testfase gaat nog enige tijd in beslag nemen, maar als alles goed verloopt, kan dit medicijn wereldwijd miljoenen levens redden.   

Dit vind je misschien ook leuk