Spaanse taal en cultuur blijven onverminderd populair

door admin
Spaanse taal en cultuur blijven onverminderd populair

Van alle 6 duizend talen die wereldwijd gesproken worden heeft het Spaans zijn derde plaats weten te behouden, na het Chinees (Mandarijn) op nummer één en het Engels op nummer twee. Vorig jaar kwamen er bijna zes miljoen Spaanssprekende mensen bij waarmee het totaal op bijna 586 miljoen kwam, dat is 7,5 procent van de wereldbevolking. Dit blijkt uit het rapport ‘El español en el mundo, 2020’ van Instituto Cervantes, het Instituut voor Spaanse taal en cultuur dat jaarlijks de mondiale ontwikkelingen van de Spaanse taal analyseert.  

Spanje populair land voor taaltoeristen

Volgens genoemd rapport staat Spanje op nummer twee van de landen waar de meeste mensen naartoe gaan om de taal te leren. Vorig jaar besloten 907 duizend mensen dat te doen, voornamelijk vrouwen (64 procent) in de leeftijdscategorie van 30 jaar en ouder met niet alleen interesse in de Spaanse taal, maar ook in de Spaanse cultuur. Het aangename klimaat en de rijke Spaanse cultuur maken Spanje volgens het rapport een populaire bestemming voor taaltoeristen.

Minister van Buitenlandse Zaken Arancha González Laya liet bij de jaarlijkse presentatie van het rapport weten dat de Spaanse taal bepalend is voor het imago van Spanje in het buitenland en dat deze wereldtaal een cruciale rol zal spelen in de post-covid herstelperiode. 

586 miljoen mensen spreken Spaans 

Instituto Cervantes verdeelt de bijna 586 miljoen mensen die Spaans spreken in drie categorieën. De eerste bestaat uit de bijna 489 miljoen mensen met Spaans als moedertaal, dat is gelijk aan 6,3 procent van de wereldbevolking. Alleen het percentage van de wereldbevoking dat Chinees als moedertaal heeft is groter. De tweede categorie bestaat uit 74,7 miljoen mensen die Spaans niet als moedertaal hebben, maar zich er goed in kunnen redden en de derde categorie ten slotte bestaat uit ruim 22 miljoen mensen, afkomstig uit 110 verschillende landen, die Spaans als vreemde taal leren. De meesten uit deze categorie komen uit de Verenigde Staten (37 procent), gevolgd door Brazilië (28 procent). Een opmerkelijk gegeven is dat in het West-Afrikaanse land Benin, dat 11 miljoen inwoners heeft, 412 duizend mensen Spaans leren.

In de Verenigde Staten wonen 62 miljoen mensen met een Spaanse of Latijns-Amerikaanse achtergrond, dat is 18,7 procent van de Amerikaanse bevolking. 71 procent van deze groep mensen spreekt in de thuissituatie Spaans. Bij de komende verkiezingen vormen zij met 13,3 procent voor het eerst de grootste minderheidsgroep, nog boven de groep Afro-Amerikanen (12,5 procent).

Op den duur daalt het percentage Spaanssprekende wereldburgers

Volgens Instituto Cervantes zal de toename van het aantal Spaanssprekende mensen op de wereld rond het jaar 2050 afnemen. Waar voorheen nog gerekend werd op zo’n 756 miljoen mensen die in dat jaar Spaans spreken, is dit aantal met 50 miljoen mensen naar beneden bijgesteld. De huidige verwachting is dat tot 2068 het aantal Spaanssprekende mensen zal groeien tot 724 miljoen, maar dat daarna het aantal afneemt tot 688 miljoen in het jaar 2100 als gevolg van de bevolkingsexplosie in het zuidelijke deel van Afrika en in India. 

Grote verschillen 

In de wetenschappelijke wereld leggen Spaanstalige landen niet veel gewicht in de schaal: maar 4,3 procent van de wetenschappelijke publicaties komt hier vandaan. Aan de andere kant is het Spaans op internet de derde meest gebruikte taal na het Engels en het Chinees. Op Facebook bijvoorbeeld communiceert 62 procent van de ruim 2,2 miljard leden in het Engels, 17 procent doet dat in het Spaans. Op LinkedIn communiceert 71,5 procent van de 675 miljoen leden in het Engels, hier doet 10 procent dat in het Spaans. 43,8 procent van de Wikipediagebruikers zoekt informatie in het Engels, gevolgd door 6,5% van de wiki-gebruikers die informatie zoekt in het Spaans waarmee deze taal op Wikipedia op nummer twee staat, nog voor het Frans op nummer drie. 

Dit vind je misschien ook leuk