Spaanse politie gaat stroomstootwapens gebruiken

door admin
Spaanse politie gaat stroomstootwapens gebruiken

De nieuwe wapens worden verdeeld onder verschillende eenheden, maar voornamelijk onder agenten op straat. Daarnaast benadrukt het nationale politiekorps dat het gebruik van de stroomstootwapens alleen in zeldzame gevallen is toegestaan, als laatste redmiddel, wanneer dialoog en onderhandeling niet meer mogelijk zijn en de veiligheid van de agent of van derden in gevaar komt. De gebruiksvoorwaarden en de basis veiligheidsregels worden in een protocol vastgelegd.

Training voor stroomstootwapen

Voordat agenten het stroomstootwapen mogen gebruiken, krijgen zij een theorie- en praktijktraining over het gebruik ervan. In november worden 66 agenten opgeleid op de politieacademie in Ávila, waarna zij de overige agenten gaan instrueren over het gebruik van de nieuwe wapens.

Alle stroomstootwapens hebben ingebouwde technologie waarmee ze traceerbaar zijn en waarmee achteraf altijd te controleren is hoe het wapen gebruikt is. Een registratiesysteem zorgt ervoor dat ook te achterhalen is wie het wapen gebruikt heeft en in welke omstandigheden.

Ook training voor uitschuifbare wapenstok

Voor het gebruik van de uitschuifbare wapenstok krijgen de politieagenten ook een theorie- en praktijktraining. Net als in de training over de stroomstootwapens, wordt in deze training eveneens ingegaan op de praktische kanten van het gebruik, het onderhoud en de juiste toepassing van het wapen. De theorie gaat over de werkprocedures en beroepscodes die horen bij het gebruik van politiewapens.

De uitschuifbare wapenstok is een discreet hulpmiddel dat al bij het uitschuiven een afschrikkend effect heeft door het klikgeluid dat daarmee gepaard gaat. Daarnaast is de stok gemaakt van sterke materialen, waardoor de agent minder hard van zich af hoeft te slaan om zichzelf te verdedigen. Bovendien is het door de sterkte van het materiaal een geschikt reddings- en bevrijdingsmiddel. Zo kan het bijvoorbeeld als hefboom gebruikt worden.

Dit vind je misschien ook leuk