Spaanse minister van Volksgezondheid waarschuwt voor abnormale Kerst

door admin
Spaanse minister van Volksgezondheid waarschuwt voor abnormale Kerst

Dit zei minister Illa tijdens een interview op de Cataanse radiozender RAC1. Op de vraag of het vaccin in december wordt verwacht gaf hij aan dat dit mogelijk is maar dat begin 2021 een stuk realistischer is en vertelde over de contracten die de regering van Spanje heeft met de farmaceuten AstraZeneca, Sanofi en Janssen voor vaccins tegen Covid-19. Illa: “Half november worden de laatste resultaten van de klinische proeven met de vaccins verwacht. Als alles door de veiligheidscontroles komt, is het mogelijk dat in december de eerste vaccins gereed zijn. Niet iedereen kan echter in een keer gevaccineerd worden waardoor we nog zeker rekening moeten houden met vijf à zes gecompliceerde maanden.”

Kerst 2020 wordt anders in Spanje

Dat betekent dat de Kerst dit jaar anders zal worden dan voorgaande jaren. Illa liet weten dat als het vaccin in december beschikbaar is de meeste mensen pas tegen de zomer zullen zijn ingeënt en dat de situatie vanaf dan normaler zal zijn.

Noodzaak om virus binnen twee maanden terug te dringen

Illa kan op dit moment nog niet aangeven hoe de situaties er tijdens Kerstmis uit zal zien en welke beperkingen er dan gelden rond het samenkomen met familie en vrienden. “Totdat het vaccin er is, blijft het noodzaak om afstand te houden en dus niet met teveel mensen in een ruimte te zijn,” aldus Illa. De Spaanse minister sloot het interview af met de mededeling dat er nog twee maanden te gaan zijn tot de feestdagen. Om de Kerst nog enigszins samen door te kunnen brengen is het noodzaakelijk om binnen deze termijn het virus zo ver mogelijk teruggedrongen te hebben.

Dit vind je misschien ook leuk