Komende week meteorologische onrust in Spanje

door admin
Komende week meteorologische onrust in Spanje

De afgelopen dagen was het in Spanje gemiddeld 10 graden kouder dan normaal voor de tijd van het jaar. In de bergachtige gebieden in Castilië en León, Aragon, Castilië-La Mancha en de Pyreneeën was er vrijdag zelfs sprake van vorst. De weerstations in Baqueira en Port Ainé (Pyreneeën) gaven vrijdagochtend temperaturen van 8 a 9 graden onder nul aan.

Spanje gaat warm weekend tegemoet

Toch zorgt de zon dit weekend voor temperaturen die gemiddeld rond de 20 graden uitkomen. Op sommige plekken in Andalusië, Extremadura en Murcia zal de thermometer zelfs 25 graden aangeven. Temperaturen die meer passen bij de maand oktober. Voor zaterdag voorspelt de Spaanse weerdienst Aemet zelfs 26 graden in Sevilla, Cordoba en Badajoz.

Zondag zomers warm in Spanje

Zondag lopen de temperaturen tegen de 30 graden in Badajoz maar is het op andere plekken in het zuiden en midden van Spanje ook zomers warm. Het Aemet voorspelt zondag in Sevilla 29 graden, 28 graden in Cordoba, 27 graden in Jaen en Granada aflopend naar 21 graden in Toledo en Madrid. Een schril contrast met Cuenca, Teruel, Palencia en Zamora waar minimumtemperaturen van zo’n 2 a 3 graden worden voorspeld.

Warmte maakt plaats voor pittige buien en storm

Helaas blijft het niet lang zonnig en warm. Na het weekend maakt de zon plaats voor een Atlantische storm die vanuit het westen over Spanje zal trekken. Op maandag beperken de pittige buien en rukwinden zich tot het westen van Galicië en verwacht Aemet de regenval en harde wind pas vrijdag in de rest van het land. 

Dit vind je misschien ook leuk