Europa wijst landbouwsubsidies op stierenvechten af

door admin
Europa wijst landbouwsubsidies op stierenvechten af

Dat betekent dat boeren die stieren fokken die als enige bestemming stierenarenas of andere evenementen waar vechtstieren voor worden gebruikt niet meer in aanmerking komen voor de fondsen afkomstig uit het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid van de EU.

Jarenlang ontvingen fokkers van vechtstieren geld uit deze fondsen omdat bij de verstrekking hiervan geen onderscheid werd gemaakt in type landbouwactiviteit waar het geld naartoe ging. Geld werd toegewezen op basis van de grondoppervlakte waarop veeboeren hun activiteiten ontplooiden en naar welk type activiteit erop werd uitgevoerd werd niet gekeken.

De wetswijziging werd ingediend door de Groenen en de Partij voor de Dieren en gesteund door de socialistische partijen en een deel van de liberale partijen, de PNV, EH Bildu en een deel van JxC. De PP, Vox en Ciudadanos stemden tegen.

Volgens de woordvoerder van Equo, Florent Marcellesi vormt de aangenomen wijziging een ‘duidelijk bewijs voor het feit dat het Europees Parlement de ’tauromaquia’ niet meer steunt en geen enkele activiteit wil financieren die een directe of indirecte relatie heeft met stierenvechten’. Hij voegde daaraan toe dat een enorme meerderheid van de Spaanse en Europese burgers dit type activiteiten ook afwijst.

‘Het schrappen van de gerichte EU-subsidies aan stierengevechten is een lichtpuntje in het verder rampzalige Europese landbouwbeleid. Stierengevechten zijn wreed en het subsidiëren ervan is verwerpelijk,’ zei Europarlementariër Anja Hazekamp.

De aan stierenvechten gerelateerde sector ontving jaarlijks 130 miljoen euro. Circa 200 veehouders van de Spaanse unie van veehouders van vechtstieren (totaal 1.400), in Spanje profiteerden hiervan. Daarbovenop worden stierengevechten nog eens gesteund met 571 miljoen euro nationale subsidies. 

‘Fokkers van vechtstieren zullen nu minder geld krijgen, maar eigenlijk zou er helemaal geen cent subsidie heen moeten. We gaan door tot dat doel bereikt is en stierengevechten tot het verleden behoren’, aldus Hazekamp.

Dit vind je misschien ook leuk