Made in Spain producten trekken Spaanse economie goed door derde kwartaal

door admin
Made in Spain producten trekken Spaanse economie goed door derde kwartaal

De verwachte groei van het bruto binnenlands product (bbp) in het derde kwartaal is niet zoals eerder werd voorspeld 10 procent, maar is met 14 procent aanzienlijk groter. De export van ‘made in Spain’ producten nam toe, terwijl de import van buitenlandse producten afnam, wat een positieve doorslag geeft op de economische balans, zoals blijkt uit de officiële publicatie van BBVA Research met de bbp-cijfers van het derde kwartaal. 

Het rapport van BBVA Research meldt dat de aanzienlijke percentuele groei in het derde kwartaal voornamelijk is toe te schrijven aan de stilgelegde economie in het kwartaal daarvoor, maar dat de toename evenzogoed groter is dan aanvankelijk was berekend. “De bovenverwachte groei in het derde kwartaal is deels het resultaat van een atypische toename van de consumptie van nationale producten”, meldt het rapport. 

Positieve handelsbalans

BBVA Research ziet een verklaring voor dit fenomeen in het feit dat na afloop van de noodtoestand iedereen weer volop wilde genieten van alle dingen die in de maanden daarvoor onmogelijk waren. De consumptie van goederen en diensten in de horeca- en vrije tijdssector nam in de eerste maanden van het derde kwartaal dan ook aanzienlijk toe. Dit zijn de sectoren waar de consumptie van met name nationale producten groot is. Daarbij moet worden opgeteld dat de export van nationale producten toenam en de import vanuit het buitenland afnam en dus de balans positief uitviel voor het Spaanse bbp, met andere woorden: er is sprake van een positieve netto handelsbalans. 

Vooruitzichten voor vierde kwartaal pessimistischer

De meevaller van het derde kwartaal zal echter naar verwachting in het vierde kwartaal weer verdwenen zijn, aangezien dit laatste kwartaal vrijwel zeker negatiever gaat eindigen dan aanvankelijk werd voorspeld, als gevolg van het sterk toegenomen aantal covid-19-gevallen en de opnieuw opgelegde quarantaines in een aantal gebieden in Spanje.

Voor het hele jaar blijft de verwachting dat het bbp met 11,5 procent zal afnemen, ondanks de meevaller van het derde kwartaal. Ook voor het volgend jaar hebben de analisten de verwachtingen met één procentpunt naar beneden bijgesteld. BBVA Research voorspelt dat het werkloosheidspercentage dit jaar zal toenemen tot 17 procent en volgend jaar tot 17,5 procent als gevolg van een banenverlies van 8,8 procent dit jaar en nog eens 3,6 procent in 2021.

Dit vind je misschien ook leuk