Nieuwe alarmtoestand Spanje van kracht en duurt mogelijk tot 9 mei

door admin
Nieuwe alarmtoestand Spanje van kracht en duurt mogelijk tot 9 mei

De belangrijkste maatregel is de nachtelijke lockdown voor heel Spanje van 23 uur tot 6 uur met een marge van 1 uur voor autonome regio’s. Deze kunnen de avondklok al vanaf 22 uur of pas vanaf 00.00 uur laten ingaan. De nieuwe maatregelen zijn zondag om 18.24 uur van kracht gegaan op het moment dat het koninklijk decreet werd gepubliceerd in de officiële staatscourant BOE.

Reisbeperkingen

Met de nieuwe Staat van Alarm krijgen de autonome regio’s de mogelijkheid reisbeperkingen voor hun regio’s op te leggen. Dat wil zeggen: ze kunnen inkomend en uitgaand verkeer beperken tot alleen de bewegingen die strikt noodzakelijk zijn. Die beslissing ligt dus niet bij de regering in Madrid, maar bij de presidenten van de regio’s. Dat geeft bijvoorbeeld een regio de mogelijkheid om reisbeperkingen op te leggen aan inwoners vanuit een naburige regio met meer besmettingen. 

Avondklok tot 9 november

Tot 9 november is de avondklok of nachtelijke lockdown verplicht voor alle autonome regio’s, maar vanaf die datum wordt de beslissing om die al dan niet te verlengen overgelaten aan de deelregeringen zelf. 

Het orgaan dat de crisis dirigeert is de interterritoriale gezondheidsraad, waarin alle autonome regio’s zitting hebben. Deze raad komt elke woensdag bijeen. 

De grenzen van Spanje zullen niet gesloten worden. Wat avondklok betreft is er een uitzondering voor de Canarische Eilanden. Dit is nu de minst door de coronacrisis getroffen regio in Spanje is. Mogelijk kan dit nog een beetje het toeristenseizoen op de eilanden redden. 

‘Extreme situatie’

‘Heel Europa neemt maatregelen om de mobiliteit te beperken. De situatie waarin we zitten is extreem’, zei premier Pedro Sánchez als rechtvaardiging voor het besluit. Hij vroeg tegelijkertijd om een ‘overweldigende steun van het parlement’ voor deze maatregel en voerde zo de druk op de Partido Popular om de Alarmtoestand te steunen een beetje op.

‘We hebben nog een lange weg te gaan’

Het doel van de nieuwe Staat van Alarm is het aantal besmettingen op maximaal 25 per 100.000 inwoners te krijgen. Op dit moment is het Spaanse gemiddelde 368. ‘We hebben nog een lange weg te gaan’, zei de premier. ‘We zullen veel weerstand moeten hebben’, voegde hij daaraan toe met betrekking tot de beoogde termijn van de alarmtoestand van zes maanden. ‘Die kan altijd korter zijn wanneer de situatie verbetert’. 

Staat van Alarm is niet hetzelfde als een lockdown

De regering benadrukte nogmaals er geen enkele intentie bestaat om met deze Staat van Alarm opnieuw een landeiljke lockdown op te leggen of op andere wijze economische activiteiten stil te leggen. Wel gelooft men dat het aantal besmettingen flink gereduceerd kan worden met een nachtelijke lockdown waarin alleen mensen met een geldige reden nog de straat op mogen. Ruim 30 procent van de besmettingen ontstaat op sociale samenkomsten bij mensen thuis. Het sluiten van horeca op een bepaald uur heeft tot nu toe geen tot tot nauwelijks effect gehad omdat mensen hun onmoetingen vervolgens thuis voortzetten. 

Dit vind je misschien ook leuk