Recordstijging aantal werkenden in Spanje

door admin
Recordstijging aantal werkenden in Spanje

Desondanks telt Spanje eind september ook meer werknemers. Het aantal werkenden groeide in het derde trimester met 569.600 (+3%). Het INE spreekt in dit opzicht van een recordtoename op kwartaalbasis gebaseerd op de cijfers van de Encuesta de Población Activa (EPA). 

De toename van de werkloosheid tussen juli en september is volgens INE de grootste sinds het eerste kwartaal van 2012, terwijl de creatie van werk met de komst van ‘het nieuwe normaal’ in juli ook zorgde voor een record. Meer dan de helft van de verloren gegane banen in het tweede kwartaal kwam er weer bij. In het derde kwartaal kwamen er 569.600 banen bij.

Recordcijfers voor werkgelegenheid Spanje

Het INE spreekt van recordcijfers: De stijging van het werkloosheidscijfer is de hoogste sinds het eerste kwartaal van 2012 en niet eerder liet een kwartaal tegelijkertijd zo’n toename van de werkgelegenheid zien. Het INE laat tegelijk met de publicatie van deze kwartaalcijfers weten dat mensen die op dit moment thuis zitten met een tijdelijke ontslagregelen (ERTE) als werknemer worden geteld en niet als werkloze. 

Meer werknemers zorgden voor meer gewerkte uren

Eind september bedroeg het totaal aantal werklozen in Spanje 3.722.900 mensen en telde Spanje zo’n 19.176.900 werknemers. Het aantal medewerkers dat thuis zat via een ERTE-regeling, door ziekte, ongeval of tijdelijke arbeidsongeschiktheid nam in het derde kwartaal af en het aantal gewerkte uren steeg met maar liefst 15 procent ten opzichte van het tweede kwartaal Dit ondanks het feit dat in het derde kwartaal de meeste vakanties werden opgenomen.

Dalende trend thuiswerken

Uit de statistieken van het INE blijkt dat in het derde kwartaal 10,3 procent van de werknemers meer dan de helft van het aantal werkdagen vanuit huis heeft gewerkt. Een daling in vergelijking met de 16,2 procent in het tweede kwartaal. Na het einde van de noodtoestand in juni keerden veel werknemers weer terug naar de normale werksituatie en gingen ook weer meer mensen aan het werk.

Dit vind je misschien ook leuk